Решено: Учениците се връщат в клас на 6 декември, но при определени условия

  • 03 декември 2021 13:28

  • 3873
  • 2
Решено: Учениците се връщат в клас на 6 декември, но при определени условия
© Булфото (архив)

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. 

Всички ученици се връщат в клас от понеделник - ще се тестват веднъж седмично

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие. Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

 Министър Денков: Снощи пристигнаха 90 000 тестове за учениците

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.

Също от 6 декември т.г. вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и , носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември т.г. МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3873 2

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.03 | 14:59

2
НЕ СЕ ВРЪЩАТ, САМО ТЕСТВАНЕТО СЕ ПРОМЕНЯ НА ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО.

2021.12.03 | 14:16

1
Не тествайте!Те имат законно право да са в училище и го изисквайте,без ,,тестове,,

Добави коментар

Водещи новини