Възможно ли е учениците да се върнат в клас без тестове?

  • 02 декември 2021 09:31

  • 734
  • 2
Възможно ли е учениците да се върнат в клас без тестове?
© Pixabay

Връщането на учениците в клас с тестове предизвика известен хаос сред деца и родители, стигна се и до опашки пред лабораториите. С времето ще бъде създадена необходимата организация по процеса. Това каза в ефира на "Твоят ден" педиатърът д-р Пламен Масларски. 

"Трбява да се премине през по-рестриктивен етап на тестване. След като се види, че няма висока заболеваемост, може да се премине и към по-добър филтър на пропускане. Тестовете обаче не са панацея. Много зависи как се правят, в какъв етап от заболяването", обясни той. 

По думите му при симптоми на респираторни заболявания сред децата, родителите би трябвало да не ги пускат на училище. "Единствено чрез тестове може да се различни COVID от сезонния грип. Доскоро мишена на вируса бяха по-възрастните и неимунизирани. Сега възрастта намалява. За щастие при децата заболяването протича много по-леко", каза още педиатърът. 

Д-р Асен Масларски коментира още, че при 42 % от децата заразяването с COVID става в семейството, при 8 % на обществени мероприятия, като едва 3 % се заразяват в училище

Относно случая с починалото 5-годишно дете от менингит д-р Масларски обясни, че заболяването протича мълниеносно и е трудно за овладяване. 

Почина едно от заразените с менингит деца

"Много хора носят вируса, но не са заболели. Единствената превенция е ваксинация, която започва още от родилния дом. Повод за паника няма, хората трябва да се доверят на властите, като огнището на заразата ще бъде ликвидирана", коементира още той. 

Десислава Станева
734 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.02 | 12:39

2
"С времето ще бъде създадена необходимата организация по процеса." - какво време бе, фашист?! Махайте тия тестове и сертификати. Извънредното положение е неконституционно.

2021.12.02 | 12:37

1
не

Добави коментар

Водещи новини