МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до 3 декември

  • 25 ноември 2021 12:52

  • 874
  • 0
МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до 3 декември
© Pixabay

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от 1. до 4. клас в цялата страна, са осигурени до 3 декември, информират от МОН.

През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

МЗ купува още над два милиона теста купува за децата от 1-ви до 4-ти клас

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Междувременно част от учениците от 5. до 12. клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души.

При ротация децата над 5. клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

МОН и МЗ с обща заповед - отнася се за учениците със "зелен сертификат"

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Радина Лазарова
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини