Експерт: Тестовете на учениците да се правят в домашни условия

  • 19 ноември 2021 08:34

  • 1191
  • 1
Експерт: Тестовете на учениците да се правят в домашни условия
© Getty Images/Guliver (архив)

Тестовете на учениците да се правят в домашни условия, а не в училище с доброволци. За това призова в студиото на "Денят започва" д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите му тестването в клас е спорна практика, която създава "неприятна картина" в образователната система, а положителните проби са много малко.

Защо в Кърджалийско децата учат присъствено и без тестове?

Той поясни, че около 20% от децата все още са изолирани от образователната система, те получават т.нар. асинхронно обучение, което "всъщност нямаше да бъде в такъв висок процент, ако тези тестове се правеха вкъщи".

На въпроса кой ще плаща за тези тестове д-р Петров е категоричен, че те трябва да се осигуряват от държавата, защото "този, който е взел политическо решение, трябва да плаща".

Д-р Петров насочи вниманието към учениците към прогимназиален и гимназиален етап, които задължително трябва да се върнат в училище.

Омбудсманът скочи на идеята родители и училища сами да плащат COVID тестовете

"Да се приложи т.нар. диференциран подход - там където има учител, ученик, паралелка, там да се подходи по този начин, а другите да си учат, защото ще бъдат непоправими тези вреди, които се нанасят на прогимназиален и гимназиален етап", обясни д-р Юлиян Петров.

На този фон се увеличава броят на ваксинираните учители в страната - близо 47%. Заедно с тези, на които им признаха антителата, "много колеги са близо до т.нар. зелен сертификат", каза д-р Петров и определи училището като "най-безопасна среда".

Д-р Петров повдигна въпросът защо учителите са били отделени от поръчката за тестове, след като те са същите и е трябвало да бъдат закупени.

"Тестовете за учителите ги забравихме и нямаше никакъв проблем в тази поръчка да бъдат добавени и учителите. Стана някаква голяма анархия", коментира д-р Юлиян Петров.

Радина Лазарова
1191 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.19 | 08:48

1
НЯМА ДА ПРАВИМ ТЕСТОВЕ ДА СЕ ЗНАЕ у НАС НА МИВКАТА ТЕСТ

Добави коментар

Водещи новини