Министър Денков: Учители и родители да гледат децата внимателно за проявени симптоми

  • 18 септември 2021 13:35

  • 4556
  • 2
Министър Денков: Учители и родители да гледат децата внимателно за проявени симптоми
© Булфото, архив

Сменихме радикално системата, по която ще се затварят и отварят училищата по време на пандемията. Тя е насочена към максимално присъствено обучение“. Това каза днес министърът на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в предаването „Денят започва“ на БНТ.

По думите му насоките на МОН за работата на детските градини и училищата създават баланс и дават възможности на директорите да решават дали и кога учениците да преминат на ротация или на обучение от разстояние в електронна среда.

"Това е съвсем нов механизъм, който не беше изпробван преди 15 септември. Има и своите рискове, но е насочен максимално към това да бъдат отворени училищата", каза той.

"Създаден е баланс с механизма и насоките - максимално отворени училища, но ако има болен ученик, се карантинира паралелката, директорът решава дали училището ще мина към ротация или дистанционно обучение", посочи още Денков. 

По повод началото на новата учебна година той каза, че е важно вътре в училищата да се спазват необходимите противоепидемични мерки.

"Директори, учители и родители трябва да гледат внимателно децата и ако видят симптом, да приберат детето вкъщи, да го тестват, за да не пламне цялата паралелка или училище", заръча министърът. 

Денков обобщи, че около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували.

"Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите", посочи той.

Борислава Бибиновска
4556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А3

2021.09.18 | 22:27

2
А сигнал за ДГ в която системно приемат болни деца, къде да подадем г-н министЕр? Директора не желае да вземе необходимите мерки, ко прайм?

2021.09.18 | 14:51

1
Правилно, така трябва да се процедира от медицинска гледна точка

Добави коментар

Водещи новини