Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Вие трябва да сте елита на нацията, който води другите!

  • 01 септември 2021 16:59

  • 982
  • 3
Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Вие трябва да сте елита на нацията, който води другите!
© ВМА

Днес, 1 септември 2021 г., се навършват 143 години от създаването на Военномедицинската служба в България. Годишнината бе отбелязана с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове, разположен пред Военномедицинска академия (ВМА). На събитието присъстваха три от общо петте випуска, обучаващи се по специалността „Военен лекар”.

Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води след себе си другите. С тези думи се обърна към бъдещите военни лекари началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20, д.м.н., FACS.

Той благодари на всички курсанти за смелостта и усилията, които полагат в обучението си, за да бъдат подготвени за предизвикателствата на професията: Виждате, че тя продължава да бъде опасна, дори и в мирно време. Отдадеността на работата в такива условия показва, че качества като себеотрицание и жертвоготовност не са изгубили значението си за нас като професионалисти.

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

Затова ние ще ви дадем възможности, а от вас зависи дали ще се възползвате от тях, за да се изградите като достойни офицери и лекари, които да продължат славната традиция на ВМА, отбеляза още началникът на ВМА.

 

По време на срещата си с курсантите той постави фокуса върху самодисциплината, устойчивостта на характера и работата върху тяхното развитие: Човек не бива да очаква само да го управляват и да изпълнява заповеди, той трябва да има вътрешно усещане за дисциплина. Важно е да сте физически устойчиви, защото сте си избрали професия, в която сънят, например, е изключително дефицитен. По-добре свиквайте от сега да не спите. Ние не сме чиновници. Ние винаги сме на работа, ние винаги сме на своя пост. Защото, когато дадете клетва пред знамето на България, вие се заклевате в нещо свещено. И това не е работа, това е дълг – навсякъде, по всяко време, без умора и без претенции ние изпълняваме нашата мисия.

Да се закълнеш, че ще служиш на Родината си – по-голяма саможертва не знам. Затова още веднъж искрено ви благодаря, че сте избрали пътя на военната медицина. Трябва да сте горди, че носите тази униформа. А вашите родители трябва да са два пъти по-горди, обърна се генерал-майор проф. Мутафчийски към курсантите.

По-късно те имаха възможността да посетят част от водещите клиники не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, както и да се запознаят с едни от най-именитите лекари, които ще бъдат техни ментори по пътя към голямата медицина. Изгледаха и демонстрация в новоизградения Военномедицински симулационен тренировъчен център, в която участваха също курсанти от направление „Военен лекар”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
982 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Прецакани са

2022.09.12 | 17:16

3
Те са с квалификация “военен лекар”, а не “лекар” и не могат да работят в гражданската мрежа.

2021.09.01 | 17:29

2
Да се стяга за затвора

2021.09.01 | 17:12

1
То сигурно трябва, ама с такъв "лидерски" пример като гъзоблизачеството на Годжи Муфтаджийски...

Добави коментар

Водещи новини