Образователният министър: Около 15 септември ще сме близо до пика на вълната

  • 25 август 2021 17:55

  • 2980
  • 8
Образователният министър: Около 15 септември ще сме близо до пика на вълната
© БТВ

Прогнозите засега са, че около 15 септември ще сме близо до максимума на вълната, по-голямата част от страната ще бъде в червената зона. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Със сигурност ще има трудности, но се подготвяме да осигурим поне за първокласниците първи учебен ден, който да запомнят, а след това задачата, която имаме, е да се премине на максимално присъствено обучение, но с минимален риск за децата и персонала. Трябва да намерим правилния баланс, заяви той.

Министърът уточни, че не се предвиждат допълнителни бонуси за учителите, които ще се ваксинират, освен двата дни допълнителен отпуск. Опитваме се да ги убедим максимално да се ваксинират, увери проф. Денков.

Той съобщи, че образователното министерство работи съвместно с Министерството на здравеопазването да се осигурят тестове за деца, които не се вземат от носа, а от гърлото. Министерството на здравеопазването проучва какви са възможностите да ги осигурим за началото на учебната година. Тестовете ще са безплатни. Няма смисъл да тестваме 5-10-15-20%. Трябва да тестваме или всички деца, или само тези със симптоми. Ще осигурим достатъчно тестове, за да се тестват всички деца всяка седмица, ако има съгласие на родителите. Ако няма такова съгласие, ще се тестват само децата със симптомите. Отговорът е на ниво директори – те трябва да убедят родителите, че това е полезно за децата, посочи образователният министър.

Много е важно да се каже, че е необходимо да има актуализация на бюджета, за да могат да се закупят тези тестове, отбеляза той.

Проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С поясни, че с решение на педагогическия съвет директорът ще организира периодичното тестване на учителите и непедагогическия персонал.

Той коментира и при какви обстоятелства обучението ще се провежда присъствено и дистанционно. Ще гледаме каква е конкретната ситуация във всеки град и район. Според информацията за заболяемостта ще се вземат решенията за всяко едно училище. При зелена зона всички училища са отворени. При тъмночервена зона Министерството на здравеопазването блокира района, всичко е затворено, минаваме към електронно обучение. В жълтата и червената зона има възможност за много вариации, като първи ще излизат в електронна среда учениците от 8-12 клас, а последни учениците от 1-4 клас, каза министърът.

Николай Денков: Имаме готовност за преминаване към дистанционно обучение

За всички възрастни участници в образователния процес носенето на маска е задължително, независимо дали са преболедували или ваксинирани. Детските градини, с изключение на предучилищните групи, са без маски. Предучилищната и първи клас са без маски в зелената зона. За останалите трябва да има маски, с изключение на уроците по физическо и обученията на открито, обясни проф. Денков.

Той съобщи още, че детските градини ще бъдат затваряни само в краен случай – в тъмночервената област или при локален взрив, при който има риск голям брой деца да се разболеят. Дори и в тъмночервената област, ако 100% от децата и персонала са ваксинирани, детската градина ще може да работи, разясни министърът.

Ще бъдат осигурени електронни устройства за всички ученици. Всичко е поръчано. През октомври се очакват да пристигнат 25 500 таблета, 24 500 лаптопа трябва да пристигнат през през септември, посочи проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

При дистанционното обучение децата се обучават не само от знания, а и от социални контакти, което води и до проблеми с психиката. Давам си сметка за това, но ние трябва да пазим живота и на учителите. Родителите трябва да вярват в екипа на министерството, Ние сме готови да направим най-доброто за децата. Ние сме готови за всякакви срещи, но не сме готови да приемем едностранни призиви, защото те не вършат работа, каза още министърът на образованието и науката.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2980 8

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 8

Добави коментар

2021.08.25 | 19:24

8
Ненормалници оставете децата да ходят на училище и да живеят нормално!

2021.08.25 | 19:23

7
Които участват в издевателствата над децата и плановете да се връща на техните поколееения наред!!!

2021.08.25 | 19:21

6
Абе какви изроди сте вие бе , професори , математематици , министри и други олигофрени .... До кога ще плашите хората бе , ваща мамица извратена ! Толкова ли нямате топки да се държите нормално !

2021.08.25 | 19:19

5
И КАК РАЗБРА ЧЕ СЛЕД ТОВА ЩЕ ИМА СПАД? ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ИНАЧЕ Е ОПАСНО.

2021.08.25 | 19:19

4
Не купувайте тестове!Моето дете няма да разрешат да се тества.

2021.08.25 | 18:43

2
Не пипайте децата! Знаем, че ви трябва голям поток от тестове за да фабрикувате положителни проби, а туристите вече свършват. Не вкарвайте децата в това.

2021.08.25 | 19:18

3
Браво така е!
Иде "Делта" след нея "Ламбда"

2021.08.25 | 18:19

1
вирус, а след това ще е комунизъм, това са болести на капитализма, при соца ги нямаше.

Добави коментар

Водещи новини