35 общини ще получат нови училищни автобуси

  • 16 август 2021 13:55

  • 464
  • 0
35 общини ще получат нови училищни автобуси
©

Тридесет и пет общини от 18 области ще получат нови училищни автобуси. Целта е да се осигури всекидневен безопасен транспорт на пътуващи деца и ученици.

Министерството на образованието и науката предоставя 37 автобуса.

Шест от тях отиват в област Враца. По четири превозни средства са предвидени за Благоевград и Видин. За областите Бургас и Варна има по три автобуса, а за Кърджали, Плевен, Русе и Смолян – по два. По един ще получат общини в областите София, Шумен, Стара Загора, Силистра, Разград, Пловдив, Перник, Пазарджик и Ловеч.

Автобуси се предоставят приоритетно за средищни детски градини и училища, в които се обучават деца и от други населени места. При разпределението се отчита още броят на учениците, които нямат превоз до образователните институции.

Ще бъдат закупени още над 20 000 устройства за ученици

Предимство имат също училища в труднодостъпни населени места. Доставките са съобразени и с потребностите, заявени от общините, училищата и детските градини.

Училищните автобуси се доставят въз основа на рамков договор от 2020 г. По този начин МОН подпомага общините в задължението им да осигуряват превоз за децата и учениците.

Последвайте канала на

Калина Христова
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини