Хвалят училищата със 70% ваксиниран персонал. МОН издава свидетелства

  • 05 август 2021 09:39

  • 645
  • 0
Хвалят училищата със 70% ваксиниран персонал. МОН издава свидетелства
© МОН

Вече са в сила двата дни допълнителен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират. Десет образователни институции получават първите свидетелства от Министерството на образованието и науката (МОН) за достигнати поне 70% ваксинирани учители и непедагогически персонал. Те са отличени за отговорно отношение към опазване на живота и здравето и проявена гражданска позиция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Всички работещи са имунизирани в центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в Ямбол и в Кубрат.

В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в ловешкото село Бежаново процентът на ваксинираните е 95, а в детска градина "Пролет" в русенското село Малко Враново - 90.

Останалите шест образователни институции са достигнали между 70% и 80% имунизирани. Това са ОУ "Реджеб Кюпчю" в село Топчийско, ОУ "Свети княз Борис I" и ОУ "Христо Ботев" в Бургас, ОУ "Васил Левски" в село Сушево, ОУ "Васил Левски" в село Тодорово в Разградско и Центърът за подкрепа на личностното развитие в Разград.

Учредяването на това свидетелство е част от информационната кампания на МОН за повишаване на процента ваксинирани преподаватели и непедагогически персонал в училищата, детските градини и ЦПЛР. Така ще се осигури максимално присъствено обучение за децата и учениците през новата 2021/2022 учебна година. В същото време ще се гарантира здравето на работещите в системата на образованието.

Вече са в сила двата дни допълнителен платен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират. Те ще могат да бъдат ползвани по желание наведнъж или поотделно след поставяне на първа или втора доза ваксина.

Двата дни са записани в анекс към действащия Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование. При обсъждането на предложението от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образователната система против гласуваха Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Българската асоциация на частните училища, а от Независимия учителски синдикат се въздържаха. Впоследствие анексът беше подписан от всички социални партньори, включително от тези, които първоначално не подкрепиха идеята

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини