БАН публикува първата по рода си енциклопедия за България

  • 24 юни 2021 08:22

  • 375
  • 1
БАН публикува първата по рода си енциклопедия за България
© Pixabay

Първата по рода си енциклопедия "България" ще бъде представена днес от 17.30 часа, в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките. Луксозното издание е подготвено от Научноинформационния център "Българска енциклопедия" към БАН в партньорство с издателството "Книгомания", съобщи пресцентърът на БАН.

В над 800 страници новата енциклопедия "България" включва факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас.

Екипът на Научноинформационния център "Българска енциклопедия" е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми.

Енциклопедията е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът й от 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

През годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ "Българска енциклопедия", посветени на България: първата национална енциклопедия - "Енциклопедия България" в седем тома (1978-1996), енциклопедичният справочник на английски език Information Bulgaria (1984), дванайсеттомната "Голяма енциклопедия България" (2011).

Част от информацията и изводите в тях вече са остарели, и това наложи необходимостта от нова енциклопедия "България". Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание, информират от БАН.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.24 | 08:28

1
за Баце пише ли?

Добави коментар

Водещи новини