Държавата осигурява безплатни екскурзии за учениците и безплатни рехабилитации за учителите

  • 28 май 2021 11:04

  • 2915
  • 6
© Pixabay

Тридесет хиляди ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма "Отново заедно", която е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. Tова обяви министърът на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на съвместна пресконференция с министрите на финансите и на туризма, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32589

,,За мен е истинско удоволствие да представим новия подход как би трябвало да се случват мерките, които могат да помогнат не само на бизнеса, но и на хората, които са засегнати от пандемията по един или друг начин. Разбира се, като министър на образованието основната ми задача ще бъде най-вече да минимизирам последствията от пандемията върху учениците и педагогическия персонал'', коментира той.

По тази причина въвеждаме програма, в която участие ще вземат 30 000 ученици, които да посетят различни туристически места из страната, което ще се случи през туроператорите. Те ще летуват безплатно, за да могат да си отдъхнат от пандемията и същевремнно да подпомогнат туристическия бизнес, обясни проф. Денков.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

Екскурзоводи искат безвъзмездна финансова помощ

,,Една от основните цели е да въведем културни програми, за да може децата да запълнят тези дефици, натрупани през последните две години'', уточни още той.

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. Почивките ще се организират съгласно съществуващата "Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование". За участие в "Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма "Отново заедно" бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме. Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.

МОН напомня, че всички ученици се връщат в клас от 31 май

Проф. Денков анонсира и втора програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти, за което ще бъдат заделени 400 хил. лева от държавния бюджет.

Тези учители, при които бъдат установени проблеми в резултат от пандемията, ще получат възможност да влязат в рехабилитационна програма, като разходите ще са за сметка на държавата, разясни просветният министър.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2915 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.05.28 | 13:02

6
За някои ученици и за някои учители, а за останалите чаша студена вода.

2021.05.28 | 11:53

3
Този е от Америка за България.

2021.05.28 | 11:53

5
Кой е този невидим управник , за когото никой не е гласувал

2021.05.28 | 11:53

4
Това е необходимото изискване за заемане на този пост.

2021.05.28 | 11:12

1
ТЕЗИ ПАРИ СА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ.....НАЛИ ХАЗНАТА БЕШЕ УЖКИМ ПРАЗНА ?
квиченето на оноданите

2021.05.28 | 11:34

2
Тъп,празна е,това са пари да стигнат до края на годината а повечето са изхарчени бе тъп,а не че няма един лев в хазната бе тъп,егати малоумниците са това герберастите.А ма затова сега ша ви Е.Б.Е.М яко,порене на свинтерите,твоя вече пориха ли го.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини