Приета е Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година

07 април 2021 17:03

Приета е Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни  училища през 2021 година
© gettyimages
280 2

Министерският съвет прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година.

С приемането на Програмата се постига необходимото конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които са осигурени финансови средства за 2021 година, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Първо заседание на правителството след изборите

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта - на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева и чрез едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно.

С Програмата за 2021 година се предвижда общо 1401 ученици от държавни, общински и частни училища да спечелят призови места на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания и да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство.

Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2021 година и са с доказани високи критерии при излъчване на победителите, мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения. Приетата Програма за 2021 година представлява логично продължение на Програмите от 2005 година насам за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Нейното ефективно и последователно прилагане е част от грижата за развитието на духовния, творческия и физическия потенциал на младите хора в България.

Мая Йорданова
280 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

118112
­B­и­­ж­т­e­ ­­м­­o­­­я­­­т­­a­­­ ­т­и­­­й­­н­­­ ­­п­y­­­т­­к­­­a­­ ­­­-­> ­­B­G­­1­­­7­­.­­­C­­L­U­­B­
Chelseaa23

2021.04.10 | 03:52

86659
­­В­­и­­ж­­­т­­­е­­ ­м­о­я­­т­­­а­­ ­­т­­­и­й­­­н­­ ­п­­­у­­­т­­­к­­а­ ­­-­­ ­­W­­W­­­W­.­­­B­G­­1­7­­.­­C­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини