Проверяват децата за гръбначни изкривявания и затлъстяване

01 март 2021 14:18

Проверяват децата за гръбначни изкривявания и затлъстяване
© Pixabay
197 2

В Бургас стартира втора профилактична програма сред бургаските ученици, след започналата през есента програма „Мързеливо око“. Тя ще обхване гръбначните изкривявания и затлъстяването.

Целта на прегледите е ранно откриване и навременно лечение на гръбначните изкривявания /сколиозата/ и затлъстяването /обезитас/ сред децата от 7-14 годишна възраст във всички училища в общината.

Програмата съдържа 3 основни елемента. Първите дейности са насочени към учениците във възрастова група I – V клас и включват обучение в правилен стоеж по време на учебните занятия, активно спортуване и рационално хранене.

Следващите и най-основни дейности от програмата са свързани с учениците от VI клас. Те касаят извършване на преглед от училищните медицински специалисти за откриване на изменения в правилната форма на гръбначния стълб, насочване на учениците със съмнение за деформация към личния лекар и при необходимост насочване към ортопед за консултация и последващо лечение на гръбначното изкривяване.

Програмата включва още профилактика, диагностика и лечение на затлъстяването /обезитас/ при учениците от I – VI клас. Тези дейности са свързани с измерване на телесната маса от медицинските специалисти в учебното заведение, насочване на учениците с отклонение в теглото към личния лекар за консултация и при необходимост към физиотерапевт за включване в групи по лечебна гимнастика. Със специален анализатор ще бъде измервана телесната маса и съотношението между мазнини, мускулна маса, костна тъкан, течности и висцерална мазнина.

За да се изключи появата на плоско стъпало като последица от свръх натоварване на костната система или неправилния седеж, е предвидено изследване на децата със сколиоза или обезитас с т. нар. Плантограф, който ще извършва анализ на ходилото за плоскостъпие.

Първичните измервания и прегледи ще се осъществяват от медицинските специалисти в училищните здравни кабинети, които вече преминаха специализирано обучение за работа по програмата.

В програмата ще бъдат включени само ученици, чиито родители са дали писмено съгласие за извършване на профилактичните прегледи и изследвания на децата им. Попълнените декларации за информирано съгласие ще се събират от класните ръководители, които ще ги предават на медицинския специалист в здравния кабинет.

Novini.bg
197 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

124077
­B­и­­­ж­т­­e­ ­­м­o­­я­­­т­­a­­­ ­т­и­­й­­н­­­ ­­­п­­­y­­­т­к­a­­ ­­­-­­­> ­B­­G­­1­7­­­.­­­C­L­­U­­B­­
Angelaa23

2021.04.10 | 03:57

92096
­­В­­­и­ж­т­­е­ ­м­­о­­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­­ ­­­п­­­у­т­­­к­а­­ ­­-­­ ­­W­­­W­­W­.­B­­­G­­­1­­7­.­­­C­­­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини