Google предоставя на България дигитални инструменти за онлайн образование

01 март 2021 11:57

Google предоставя на България дигитални инструменти за онлайн образование
© pixabay
1372 2

Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания. По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение, изпитване и оценяване, съобщи пресцентърът на МОН.

Според подписания Меморандум за разбирателство това ще стане чрез използването на платформата на Google за образованието и допълнителните ѝ функционалности и инструменти.

Вълчев: В бъдеще ще се изискват задълбочени умения в областта на дигиталната креативност

Този процес и сключването на Меморандума е част от политиката на МОН за дигитализация на българското образование. В последните години бяха направени значителни инвестиции за изграждането на безжични мрежи във всички държавни и общински училища, бяха доставени над 20 хиляди персонални и преносими компютри и таблети, близо 4000 класни стаи бяха снабдени с интерактивни дъски и дисплеи с вградени компютърни модули и достъп до интернет, предаде БНР.

В изпълнение на Меморандума през следващите години ще бъдат апробирани възможностите за онлайн изпитване и оценяване в училище, като това вече пилотно се експериментира в някои български училища. Страните по Меморандума също ще си сътрудничат, за да предоставят достъп до програми за професионално развитие на учители и в изучаването на нови начини, по които дигиталните технологии, като изкуствен интелект и анализ на данни, могат да подпомогнат образователните процеси за ученици и учители.

Световният технологичен гигант ще продължи да поддържа и безплатен за учениците и учителите достъп до платформата си Google Workspace for Education чрез управляваните от министерството профили на ученици и учители, се посочва в съобщението. Платформата предоставя и възможност за отдалечено провеждане на занятията. Използването на новите възможности и модули е част от цялостната концепция на Министерството на образованието и науката за персонализация на ученето.

Мая Йорданова
1372 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

124121
­­B­и­­ж­т­e­ ­м­­o­­­я­­т­­­a­ ­­т­и­й­­­н­­­ ­п­­­y­т­­­к­­a­­­ ­­­-­­> ­B­­­G­­­1­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­­­
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.03.01 | 12:16

25514
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини