По - сложни матури по литература очакват тази година зрелостниците

  • 09 май 2012 12:34

  • 1584
  • 0
По - сложни матури по литература очакват тази година зрелостниците
©

Изпитните варианти за матурата по литература, измежду които ще се тегли един, ще бъдат формулирани в 4 часа сутринта в деня на изпита, съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

Тя уточни, че тази година изпитът ще бъде по-труден.

"Задачите, които учениците получават, са по международните изследвания PISA. Те изискват повече мислене и умения за боравене с информация. Матурата ще е по-трудна от тази гледна точка, ще има различен тип задачи, които проверяват не само доколко сме научили дадени знания и сме ги запаметили, а дали можем да ги използваме", обясни Дамянова.

Тестовете, които ще получат учениците на матурата, няма да се изучавани и ще са непознати за тях. Изпитните варианти ще са общо 30. Дамянова увери, че има подсигурен достатъчен брой квестори за изпитите, които ще са след десетина дни. За първи път тази година матурите и изпитите след седми клас за елитните гимназии ще са в един и същи ден - на 21 и на 23 май.

"Действително организацията изисква малко повече учителите, които да бъдат квестори, но в регионалните инспекторати вече имат информация от тях. Навсякъде са осигурени квестори, все пак става въпрос за два дни", обясни Дамянова.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини