Вижте новите дати за ваканции на учениците

  • 25 февруари 2021 16:37

  • 26360
  • 3
Вижте новите дати за ваканции на учениците
© gettyimages

Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към просветното министерство. Идеята е вместо дълга почивка в началото на април учениците да отдъхнат 4 дни в средата на март, а след това пролетната им ваканция да се съчетае с почивните дни покрай Великден.

Според одобрения учебен график учениците от 1-и до 11-и клас ще имат пролетна ваканция в рамките на 9 дни – от 3-и до 11-и април. За зрелостниците паузата е по-кратка. Тяхната пролетна ваканция е само 4 дни – от 8-и до 11-и. Отрасловият съвет предлага първата почивка да бъде от 18-и до 21-и март (б.а.- тогава приключва ротацията на учениците в школата и всички ще имали по 2 присъствени седмици, а 12-и клас – 4).

Предлагат промяна на датите за пролетната ваканция на учениците

Промяната в графика предвижда втората част от пролетната ваканция да бъде от 29-и април до 9-и май. Така тя ще се съчетае с множеството почивни дни през май. Великден е на 2-и май и затова 3- също спада към празничните дни. Денят на труда (1 май) обаче се пада през уикенда и за него пък ще се почива на 4 май. Официален почивен ден е и 6 май – Гергьовден.

Три са причините за предложените промени в графика, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СУ Диян Стаматов. Поради три причини.

„У учениците се натрупва умора, която се усеща от редуването на дистанционно с присъствено обучение, което води до напрежение у тях, това трябва да се преодолее”, каза той пред "Монитор".

Освен това, на 17-и приключва първия цикъл на ротация и така учениците ще могат да си отпочинат 4 дни преди следващия. Стаматов допълни, че ще бъде и по-лесно да се правят графиците, ако се започва от понеделник, а не от средата на седмицата. Втората причина за предложението е, че пред май има много редуване на учебни и неучебни дни. „Това не е добре в тази ситуация със смесване на потоци, движени на хора. По този начин пролетната ваканция ще се слее с великденската и майските празници”, обясни Стаматов.

Нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7-и и 12-и клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция пък е третата причина.

„За 7-и и 12-и клас ще има концентрация на учебни седмици, ще се редуват по-често. 7-и или 12-и клас винаги ще бъдат третия випуск в присъствено обучение, след като приключи първия цикъл на ротация”, посочи Стаматов.

Така след средата на март 7-и и 12-и клас ще бъдат в класните стаи през две седмици. Отрасловият съвет е с нагласата да не се затварят повече учебните заведения. Ако все пак се стигне до това, обаче начален етап задължително ще останат в присъствено обучение. Социалните партньори са и на мнение, че трябва да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на националното външно оценяване в 4-и,7-и и 10-и клас и матурите в 12-и клас.

Стаматов допълни, че изпитите за 4-и и 10-и клас трябва да бъдат проведени, но не на всяка цена – само ако епидемичната обстановка го позволява.

Мая Йорданова
26360 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Briannaa18

2021.04.10 | 03:57

3
­­­В­­и­­ж­­т­е­­­ ­­­м­­­о­я­­т­­а­ ­­т­и­й­­н­­ ­­­п­­­у­т­­к­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­W­W­.­­B­G­­­1­­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­­B­­
Баба Диди

2021.02.26 | 14:05

2
Ковид зараза се разпространява от болни и от самите здравни заведения, а не от здрави деца.Крайно време е да се нормализира учебния процес! Бившите белодробни болници да станат Ковид болници, защото са пригодени за това, а не всяка болница с Ковид отделение/развъдник на зараза/ и кл.пътека1300лв.
ANTIFA

2021.02.25 | 18:40

1
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини