Американският посланик Херо Мустафа откри дигитална тийн лаборатория

  • 24 февруари 2021 15:30

  • 465
  • 3
© Булфото

Дигитална лаборатория за тийнейджъри е новата инициатива на Столичната община, която ще види бял свят с подкрепата на Американското посолство у нас. На откриването бяха посланикът на САЩ Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, и зам.-кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов, както и Ваня Кастрева - началник РУО-София. Кметът на Район "Средец" Трайчо Трайков също присъства на събитието.

Дигиталната лаборатория е дарение от Американското посолство и ще се помещава в Столичната библиотека. 

Самата Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, заяви, че проектът е много близък до сърцето й, защото Столичната библиотека е първото място, което тя е посетила, идвайки в България. Америка е направила и голямо дарение от книги. Тя се надява новото място за тийнейджъри да стимулира всички да четат и да научат повече за литературата на САЩ. Мустафа посочи, че от 2000 г. се изгражда това силно партньорство със Столичната библиотека. 

"Положи се началото на дигиталната тийн лаборатория, защото това е бъдещето. Чрез нея ще можем да доставим възможност за 3D моделиране. Аз самата имам две дъщери и не мога да си представя какъв би бил животът им без досег до съвременните технологии", заяви посланикът.

Тя посочи, че американски центрове от същия тип има в Пловдив, Велико Търново и Варна. 

Доц. Тодор Чобанов открои, че Столичната библиотека е една от най-бързо растящите културни институции в България. Той подчерта, че дори в пандемията не стихва мотивацията, че читателите имат нужда от такъв тип дигитализация, която да кара столичани да четат повече. Чобанов благодари на Посолството на САЩ.

 Снимка: Р-н Средец

Новото иновативно пространство ще предлага на младите хора различни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивни изкуства като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др. Със стартирането на новата ТийнЛаб на територията на библиотеката ще се създаде своеобразен дигитален хъб за деца и младежи с 4 локации - Американски център, Детски център, Дигитален център и Тийн лаборатория. Модерното високотехнологично оборудване е осигурено с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България.

"Столична библиотека, която е на територията на район Средец е пример за отлично развиваща се институция и преди, но и по време на пандемията. А който е запознат с ангажимента на посолството на САЩ към развитието на духовната сфера в България през годините, разбира какво е предизвикало този жест, който оценяваме високо", заяви в приветствието си г-н Трайков.

Последвайте канала на

Novini.bg
465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Brookea21

2021.04.10 | 03:57

3
­­­В­и­­ж­­­т­­­е­ ­­­м­­­о­­я­т­­а­­ ­­т­и­й­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­к­а­­ ­-­­­ ­­­W­­W­­­W­.­­B­G­­­1­­­7­­.­C­­­L­U­­­B­­­
Просто човек

2021.02.24 | 15:59

1
Писна ми от тая... Държавата ни се управлява от мутра, няма демокрация и законност, тая ми открива изложбички... Yankees go home!!!

2021.02.24 | 16:20

2
Грешиш - Тая управлява а оня и е сянка

Добави коментар

Водещи новини