Работилница за мартеници правят в музея в Търговище

  • 10 февруари 2021 11:21

  • 202
  • 1
Работилница за мартеници правят в музея в Търговище
© Регионален исторически музей - Търговище

Образователна работилница "Помпонче на времето" събира ученици в Регионалния исторически музей в Търговище. Инициативата на културната институция е вече традиционна и тази година ще бъде в дните от 22 февруари до 1 март, съобщиха от ръководството й.

"Мартеничката е символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, символ на обич и доброжелателство. Вплетената в нея символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения. Уникалният български обичай заслужава да бъде показван и предаван", казва музейният педагог Ралица Димова, цитирана от БТА. 

Работилницата ще се проведе в Музейния образователен център. Организирани групи от ученици ще научат за богатата първомартенска обредност и ще усвоят основните техники за направа на мартеничката.

Тече прием на заявления от търговци на мартеници в Асеновград

Участието ще е с предварително записване, поради доказания през годините интерес. Ще се работи всеки ден по изготвен график.
Организаторите уточняват, че всички материали за изработката на червено-белите символи са предоставени от музея, а входна такса е 2 лева.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Reginaa22

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­о­­­я­­т­­­а­ ­­­т­­­и­й­н­­­ ­п­­у­т­­к­­­а­­­ ­-­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­7­.­C­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини