Военното обучение се връща в училищата

26 януари 2021 21:32

Военното обучение се връща в училищата
© bulphoto (архив)
14 15

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ да са развили лидерски умения и тези за работа в екип, пише Монитор.

Обявени са 355 места за курсанти за висшите военни училища

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения.

По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда. Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите.

Благодарение на програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им. Така тази година училищата ще могат да кандидатстват за 2 национални програми повече, като списъкът набъбва до 23. От него отпада само една от сегашните 21 национални програми - „Изграждане на училищна STEM среда“. За нея държавата вече отпусна допълнителни средства и ще могат да бъдат реализирани всички добри проекти, за които първоначално финансирането не бе достатъчно.

Novini.bg
14 15

Свързани новини

Коментари (15)

Добави коментар
смешници

2021.01.27 | 05:25

139431
Вместо военно убочение по добре да се увделичи професионалната армия и да се подобри подготовката и.
Ивайло Занев

2021.01.27 | 05:17

139429
След като искат да въведат военно убочение, трябва да има закон: депутати и министри трябва да бъдат само хора който са били на военна мисия в чужбина с българския военен контингент. Така поне ще са допринесли нещо за държавата.
Захари Ангелов

2021.01.27 | 05:08

139415
За българите е по важно да могат да нахранят децата си, отколкото кой ще бъде господар на България. Весто военно обучение, по добре да направят задължителна военна служба за мъже и жени. Но след като политиците унищожиха държавата, никой не иска да служи на чужди държави. Вместо разходи за военно обучение, по добре ще бъде депутатите да не получават заплати и да ги изпращат на военни мисий в чужбина като Ирак, Афганистан, и други места където има военни конфликти. Защото депутатите са вредни за държавата.
Пенка Вапцарова

2021.01.27 | 04:48

139414
Всички правителства досегза в България водят грешна и престъпна политика. Затова народа ни е стигнал до дъното на тресавището. Много от тях трябва да бъдат за дълго в затвора а другите дза не получавзат заплюзати. Защото казват че са слуги на народа но унищожават народа и разграбват държавата. Освен това търсят някакви врагове. Ако не създават военни конфликти няма да имаме врагове.
Ангелов

2021.01.27 | 04:34

139412
Като искат военно убочение разходите да се вземат като се намалят заплатите на министри и депутати на минимални. Освен това броя на добре охранените депутати да се намали наполовина като се премахнат всички техни привилегий както и имунитета.
Петър Кацаров

2021.01.27 | 04:27

139410
Вместо военно убочение нека правителството и депутатите да ги ипратят на военна мисия в Афганистан. Така ще почувстват колко е важно страната ни да спазва неутралитет за да има мир и хората да бъдат щастливи. Вместо страната ни да бъде въвличана във военни конфликти и да служи постоянно на различни господари, народа ни се нуждзае от мир.
възмутително

2021.01.27 | 04:19

139408
Страната ни трябва да се управлява от нормални хора с мозък в главата. Сигурно тези еничари иска да стане гражданска война и да унищожат държавата. След преврата беше решено да нямаме армия и да не се въоръжаваме. Но сегашните политици превръщат страната ни в милитаризирана държава с най бедния народ в Европа. Дали хората искат това или даживеят нормален живот с по добри доходи трябва да се реши в референдум. Алчните еничари си позволяват много. тогава това да бъде за тяхна сметка а не на гърба на хората.
Полковник Шибачев, НВО

2021.01.27 | 04:11

139406
Пълни глупости, агент Иван да ходи в затвора за паспортната афера, не да се репчи по вестниците с монументалния си тумбак и торбички Лидл.
Стайков

2021.01.27 | 04:08

139405
Трябва да се направи референдум: дали в България да има армия, да се въоръжава като взима заеми за десетки милиарди и дали да има военно обучение. Или страната ни да спазва неутралитет и хората да получават заплати поне като съседните държави. Защото заради войната плащахме много милиарди репарация на Гърция. Сега става същото със огромните милиарди който се харчат за въоръжаване и излишни разходи. Винаги политиците ни вкарват в Национална катасрофа.
заблудата

2021.01.27 | 03:56

139403
Това е излишен разход за държавата. Бил съм на времето на военно обучение, Излишни разходи на държавата. След като българите получават най ниски заплати и пенсий в Европа не ни трябва армия и въоръжение, военното убочение излишен и ненужен харч за държавата. За бедните българи е по важно как живеят а не кой ще им е новият господар. Вместо безмислени разходи трябва да се построят нови модерни болници и да са добре обурудвани. Както и нови модерни стадиони.

Добави коментар