Министър Вълчев: Обучението в електронна среда води до редица дефицити

20 януари 2021 14:47

© bulphoto (архив)
15682 5

Посетил съм няколко училища от началото на годината във връзка с подписването на колективни трудови договори. Имаме създадена организация от началото на миналата година. Подписал съм споразумение за увеличаване на възнаграждението в детските градини. Възнагражденията ще бъдат увеличени. Училищните бюджети приключиха благоприятно миналата година, бяха спестени средства. 2020 г. беше добра в бюджетно отношение. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на изслушване в парламентарната комисия по образовани, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му въпреки допълнителните разходи училищата са спестили средства, което позволява да се увеличат заплатите на учителите.

Вълчев: Учениците ще се върнат в клас през февруари чрез редуване

Професионалните знания и умения се натрупват. Най-добрата методология, която може да оцени това е анализът на контролната група. Миналата година възложихме изготвянето н а задълбочени проучвания на обучения в електронна среда. На базата на външното оценяване не можем да кажем какви са резултатите от обучението на електронна среда. Най-добре може да го направи всеки учител. Много ми се иска да надградим електронните платформи с модули на оценка на знанията и уменията на учениците, което ще позволи едно по-често тестване на учениците, оценка на дефицитите им, индивудуалното наблюдение и т.н. По-важното е в момента да създадем тази инфраструктура, изреди Красимир Вълчев.

Обучението в електронна среда води до дефицити, призна министърът на образованието. При липсата на добро обучение, както и при децата със специални образователни потребности, или ангажиране на родителите е фактор за недостатъчна ефективност на подобно образование. Тази година трябва да разнообразим методологията. Анализът ще се направи в края на учебната година, съобщи той.

Въпреки това на този етап нямаме друга алтернатива, стана ясно от думите на просветният министър.

„Профилите на учениците в системата за електронното обучение са и нещо като порт фолио на всеки ученик. По този начин може да се проследи индивидуалното обучение на всяко дете“, обясни министър Вълчев.

Министърът обърна внимание, че има недостиг на преподаватели във висшето образование. Освен това има нужда от подобряване на дигиталното умение на преподавателите.

Мая Йорданова
15682 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (5)

Добави коментар

2021.01.20 | 17:44

130880
ИНТЕРНЕТА Е ВРЕДЕН, СПОРЕД МУТРИТЕ - УЧИ ХОРАТА НА СВОБОДА И ГЛОБАЛИЗЪМ
RR

2021.01.20 | 17:17

130840
То по принцип обученито в България е един голям дефицит. Статистиката показва,че с изключение на най-силните ,масовката излиза неграмотна.

2021.01.20 | 17:02

130820
Чак сега ли РАЗБРАХТЕ, "Другарю-министър"?!
родител

2021.01.20 | 16:20

130756
А до какво води обучението цял ден с маски на деца от 1-ви до 4-ти клас?

2021.01.20 | 16:19

130754
Е ПО-ПРОСТ ЦЪРВУЛ ОТ ТОЯ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА .

Добави коментар