Министър Вълчев разкри ще бъде ли удължена учебната година и кога ще отворят врати училищата и детските градини

Факт е, че училищата и детските градини са среда на многочасово взаимодействие, а целта на последните мерки е точно това - да се намали това контактуване и взаимодействие между хората. Ясно е, че децата са преносители на вируса. За съжаление последните седмици имаме много заразени учители. Имаме и починали учители. Образованието може да се компенсира лятото и да се отучва, но животът на хората не може да се компенсира по никакъв начин.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по повод затварянето на училища и детски градини до 21 декември.

Ето официалната заповед за новите по-строги мерки срещу COVID-19

"С въвеждането на новите мерки имаме желание да се подобри ситуацията. Първо ще възстановим обучението в детските градини. Колкото по-малко е детето, толкова по-неефективно е електронното обучение. Днес подписах заповед, с която учениците няма да учат от 22 декември до 4 януари. До 21 декември ще учат в електронна среда и няма смисъл да се връщат в клас за два дни на 22 и 23 декември. Детските градини ще отворят на 22 декември, такава е волята и желанието ни, но всичко зависи от епидемичната обстановка", каза още той.

"В момента се опитваме да договорим и закупим 106 000 преносими електронни устройства, но за съжаление има забавяне заради процедурите, а тях няма как да ги пренебрегнем. До момента сме закупили и предоставили само 8 000 устройстваЗа съжаление и в училищата няма достатъчно устройства, но няма да има учител, който да не преподава заради липса на устройство. Никой не е очаквал, че COVID-19 ще ни удари така, иначе щяхме да имаме необходимите устройства. Проблемът не е в средствата, а в липсата на самите устройства на световния пазар", разкри министър Вълчев. 

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

"Обучението в електронна среда е по-успешно за едни деца и по-неуспешно за други. Един ученик, ако е мотивиран и иска да учи, ще учи и в електронна среда. Ясно е, че ще има образователни загуби, най-вече при децата, чийто родители нямат афанитет към образованието. Учителите са категорични, че ще бъдат до децата и ще направят всичко, за да наваксат евентуално изоставане, но сега се притесняват за живота си. Вече съм издал заповед за удължаване на учебната година с 2 седмици през юни месец, защото тогава съм убеден, че условията ще са много по-добри. Удължаването на учебната година не означава, че ще има повече часове. Говорим за посещения на музеи, екскурзии. Пак ще повторя, че образователните загуби ще могат да се компенсират, наваксат и отучат, но животът на учителите няма как да бъде компенсиран. За мен учителите трябва да бъдат едни от първите ваксинирани срещу коронавирус и в момента водим точно такива разговори", завърши Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Коментари

 1. 2020.11.28 | 03:33
  По-голяма идиотщина от дистанционното ви обучение НЯМА !!! И престанете с израза “зависи от обстановката” , а кажете кога децата ще се върнат в класните стаи и си дръжте на думата !!!
  1. 2020.11.28 | 08:51
   ima idiot6tinata da se mre ot virusa ili ot atomna voina....izbirai
 2. 2020.11.27 | 19:47
  Че много време се правеше на ученолюбив стратег, заради маниаците-фенове на присъственото. Умори хората, разболя учители и родители, много учители напуснаха работата си, и сега вече е истински загрижен. Ветропоказател!
 3. 2020.11.27 | 18:54
  Министър Вълчев да каже кога ще извадят проруски пишман професорчета от системата където са виждали Москва само на Атласа
 4. 2020.11.27 | 18:49
  Гейберасти, сър. Могат само да краднат.
 5. 2020.11.27 | 18:39
  При положение, че на ВСЕКИ ученик и студент е подарена КНИГАТА "Винету", няма никакво значение до кога ще бъдат ЗАКЛЮЧЕНИ училищата и вузовете!!!
 6. 2020.11.27 | 18:24
  Шайка тъпанари.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет