Министър Вълчев разкри мерките на държавата в образованието в условията на COVID-19

  • 07 октомври 2020 14:38

  • 4429
  • 7
© bulphoto (архив)

Ректорите имат два договори – един на академична длъжност и договор за управление. Има и трети компонент в зависимост от изпълнението на постигнатите цели. В зависимост от постигнатите добри резултати възнаграждението им може да расте. Това е т.нар. вертикална справедливост. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по време на заседание на Комисия по образованието и науката в НС, предаде репортер на Novini.bg.

Утвърдили сме стратегически цели, които са публични. Сред тях са целите на специалностите, осъвременяването им и т.н.

Вълчев с подробности как се действа в училищата при зараза с коронавирус

„По отношение на достъпа до интернет, сключихме договори с доставчиците и мобилните оператори. Одобрихме разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите. За лицата в ромските квартали изградихме Wi-Fi мрежи. Проблемът е с устройствата“, посочи министър Вълчев.

„Всяко семейство днес има поне едно електронно устройство, но не е удобно да се учи през телефон. Затова е нужно да има фонд за подпомагане на тези деца, които нямат възможност да учат от вкъщи. Компютрите, с които разполагаме не са достатъчно“, заяви той.

„Електронни устройства има в магазинната мрежа, но не и големи количества. Имаме уверение, че юни-юли месец могат да бъдат доставени. Въпреки, че няма да се учи в електронна среда, те ще са необходими“, подчерта той.

„По време на обучението в електронна среда нямаше нито един учител, който да не е преподавал, заради липса на електронни устройства. Делегираните бюджети на училищата са малко. Училищата имат икономии по времето, в което не работеха, но сега вече имат повече разходи за санитарни материали. Следим училищните бюджети. Разходите за интернет, които са поели училищата са за крайно нуждаещи се семейства, а те не са много“, стана ясно от думите на министър Вълчев.

„Ще направим еднократно изключение в модела на финансиране във висшето образование, а именно ще дадем допълваща субсидия за допълнително заплащане към минималните заплати във ВУЗ-овете. Ще намалим процентът на прослуженото време за сметка на възнагражденията на работещите в сектора. Това ще е минимално. До две седмици ще сме готови с разчетите за субсидиите, които ще се изплащат от следващата година“, съобщи Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той каза още, че в последните години разходите за средното образование са повече от тези за висше.

„Нямаме лесни решения и формула, която да балансира образование в тази ситуация. Този баланс между правото на образование и правото на здраве, най-добре се прави от медицинските специалисти. Ние осигуряваме образование на деца от семейства, в които липсва отговорност. Те не са много, но ги има“, посочи той.

„Имаме много деца, които са върнати от училище, защото кашлят и кихат. Това са действия от протокола за предпазливост. В такива случаи е нужно детето да се заведе на лекар възможно най-бързо“, разкри просветният министър. "Подхождаме с доза предпазливост", допълни той. 

Във връзка с предложенията да се увеличи броят на дните за отсъствия по домашни причини, министърът каза: "Проблемът със струпването пред кабинетите на личните лекари остава. Така че ще искаме разрешение от министъра на здравеопазването".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4429 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Държавата е собственост на синята мафия

2020.10.07 | 18:34

7
и тя ликвидира образованието.
Реалист

2020.10.07 | 18:20

6
Дано се разболеят алчните пенсионери учители, които работят
Една Майка

2020.10.07 | 15:20

1
МЕРКИ?!!-за финансиране... Кого ще учите като ни изпоразболеете децата? НИКОЙ НЕ СПАЗВА ЕЛЕМЕНТАРНА ДИСТАНЦИЯ И МАЛКО НОСЯТ МАСКИ! Проблемът пак им е в материалната база и финансите!!! ДЕМАГОГИЯ!!!
.....

2020.10.07 | 17:49

5

До"чичо доктор": Идея си нямаШ господине/госпожо каква е образователно квалификационната степен на СУБЕКТА . Разсмиваш ме !

чичо доктор

2020.10.07 | 17:15

4
Права сте госпожо, образованието е все още социалистическо. Субектът по-долу, говори на "ма", защото баща му така е говорил на майката му. Не му достига образование, за да коментира кой кашля или има хрема.
.....

2020.10.07 | 15:55

2
Я стига ма , кое се е разболяло до сега , кихане и сополи , това болест ли е ? Много чувствителни станахте на тема разболяване , а като им взимахте фалшивите бележки до сега , таяхте се като бълхи ... Много разбираш от ДЕМАГОГИЯ .
Вълчв

2020.10.07 | 16:27

3
Много си прозд , брато!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини