СУ се готви за присъствено обучение, заяви ректорът

Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13852

"Всички университети взимат мерки. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях чувам, че всеки е предприел мерки в двете посоки, както направи и Софийският университет". Това каза по БНТ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той обясни, че се готвят за присъствено обучение. Ще има по-сериозна дезинфекция, ще се осигуряват маски и предпазни средства. Заради дезинфекцията разходите не са се увеличили драстично. Неприятно е това, че са намалени някои от приходите. Онлайн обучение няма да е възможно за всички специалности.

За регулираните професии, като медицината например, това е напълно невъзможно, практическите занимания по природни науки не могат да се проведат онлайн. Именно това са и причините за взетото решение академичната година да започне присъствено.

От друга страна те ще бъдат готови и за онлайн обучение на студените. Това означава по-голяма интернет свързаност и повече сървъри. Разработени са няколко сценария за онлайн обучение още през юни. Планът за подготовка се изпълнява вече повече от два месеца.

В негова заповед проф. Герджиков е предложил всички да бъдат с маски, освен този, който говори в момента.

"Няма как да говориш 90 минути с маска", смята той. Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява, факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат - присъствено обучение, смесено обучение или онлайн такова. За това как ще се постъпи, ще се преценява според броя на заболелите. В случай, че в някоя група, курс има повече заразени, ще трябва да се действа по-сериозно там.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13852

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.01 | 11:59
    А НА БАС, ЧЕ НЯМА ДА Е ПРИСЪСТВЕНО!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет