МОН закупува 80 000 устройства за електронното обучение

Предвиждаме купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за елекронното обучение. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки. Това заяви в отговор на парламентарен въпрос за проблеми при преминаването към електронното обучение министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той отбеляза, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса България беше една от страните, в която много бързо и относително успешно започна обучението в електронна среда. По данни на МОН още в първите седмици при обучението в електронна среда близо пет процента от учениците декларираха, че не се обучават поради липса на устройства, и близопет процента - поради липса на интернет свързаност.

Бяха сключени договори с мобилните оператори за преференциални оферти за училищата, в помощ на родителите, за доставяне на интернет на преференциални цени, отчете министър Вълчев.

Министерството на образованието започва програма за обмяна на опит между учители за електронното обучение

Заедно с два от мобилните оператори у нас изградихме 11 WiFi зони в т.нар. обособени квартали, в местата с най-висока концентрация на необхванати ученици, съобщи образователният министър. Той каза, че са купени вече близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците.

Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства, добави министър Вълчев.

Той коментира, че учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да се включат.

Имаме близо 20 процента деца, при които имаме проблеми с тяхната ангажираност и редовна посещаемост при нормална ситуация, и при присъствено обучение. Точно тези деца не бяха включени и в електронното обучение, обясни министър Вълчев.

Зам. - министър на образованието: Системата показа, че може да се справи с всичко

Той коментира, че основният ни проблем е липсата на отношение и отговорност на родители към образованието, но голяма част от тези деца имат смартфони, като ги използват за друго, а не за обучение.

Тези 80 000 устройства, които ще бъдат купени, няма да бъдат използвани само при електронното обучение, а ще се използват от учителите в училищата. Във всяка класна стая трябва да има устройство, защото учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези лаптопи с мултимедийни дисплеи или с проектори, обясни министър Вълчев.

Той каза, че и сега има над 60 000 устройства в училищата, но голяма част от тях са стационарни компютри и не могат да се ползват при извънредна ситуация.

В момента 0,4 процента от паралелките са карантинирани, дори да станат 1 процент, няма проблем с наличната техника, ако се задържи сегашното общо ниво на среднодневен брой заразени, за да се обезпечи обучението в електронна среда, заяви министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Коментари

 1. 2020.09.25 | 14:31
  Защо учителите се разболяват от корона а продавачи в големи търговски вериги НЕ спрете бонусите за учители иначе децата ще пострадат най много
  1. 2020.09.25 | 17:45
   Ох с нетърпение чакам да минем онлайн Че сега и хванах коронавируса
 2. 2020.09.25 | 15:18
  Учителите без заплата при онлайн , са ни нужни в случая
  1. 2020.09.25 | 16:17
   Защо без заплати просто бонусите които ще се раздават са доста май все пак има и други хора на тази планета на първа линия
 3. 2020.09.25 | 16:00
  ЯКО ДАЛАВЕРА
 4. 2020.09.25 | 15:41
  Не давайте заплати на учителите при онлайн обучение, ние родителите също няма да взимаме заплати като останем в нас да си обучаваме и гледаме децата и излезем в неплатен отпуск!
 5. 2020.09.25 | 14:55
  Защо на сайта на 2 АЕГ се искат по 300 лв от родители на осмокласници за Chromebook? Закото директорът е галеник на библиотекарския унибит и може да иска както й изнася ли?
 6. 2020.09.25 | 14:02
  Ох, гушка !
 7. 2020.09.25 | 13:58
  Кому е нужно това,след като виждаме,че е възможно и САМО с "Винету"??????????????????
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет