Дистанционна форма на обучение става задължителна и за детските градини

  • 09 септември 2020 14:11

  • 31348
  • 11
Дистанционна форма на обучение става задължителна и за детските градини
© Pixabay

Депутатите регламентираха дистанционна форма на обучение по време на извънредни обстоятелства и за децата в детските градини, освен за учениците. Това стана с приетото предложение на Милена Дамянова от ГЕРБ и група народни представители, направено между първо и второ четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

За предложението гласуваха общо 121 народни представители, от които 109 "за", без против, 12 се въздържаха.
"Когато поради извънредни обстоятелства присъствието във формите на педагогическо взаимодействие в детските градини и групите за задължително предучилищно образование в училищата е преустановено, след заповед на министъра на образованието и науката педагогическото взаимодействие се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии и с участието на родителите", предвижда приетата разпоредба.

В хода на дебата Ерол Мехмед от ДПС заяви, че ще се въздържат при гласуването предвид възрастта на децата в детските градини. "Въвеждаме с този текст дистанционна форма и в детските градини", заяви Мехмед и посочи, че досега такава възможност е била дискутирана единствено за учениците. По думите му липсва обществен консенсус за направеното предложение, тъй като такъв дебат не е извършен.

Милена Дамянова заяви, че философията на законопроекта е да дава повече възможности за децата и посочи, че това предложение е било направено от директори на детски градини, които по време на извънредното положение са реализирали такива проекти за дистанционна форма на обучение в детските градини. Тя обясни, че това предложение дава възможност, ако е възможно - учителите да подпомагат обучението на децата. По думите й тези детски градини, които не могат да го направят, нямат задължение.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че взаимодействието на децата с електронни устройства е до половин час. По думите му това не е задължително и се регламентира като аварийна и компенсаторна алтернатива.

"Ние наистина имаме дебат за ползването на устройства. Има проучвания, които казват, че децата средно взаимодействат с електронни устройства над четири часа", посочи министърът и уточни, че изследванията в областта на невробиологията са категорични, че електронните устройства имат негативно въздействие върху интелектуалното развитие на децата. Ние по-скоро трябва да призовем родителите да ограничат достъпа на децата до устройства, каза Вълчев и уточни, че се ангажират да организират и такъв дебат. По думите му тук става въпрос за половин час ефективно педагогическо взаимодействие, а не безразборно гледане на телевизор или друго електронно устройство.

С приетите промени се регламентира дистанционната форма на обучение за ученици при извънредни обстоятелства и в случаите, когато присъственият образователен процес в училището е преустановен.

Текстовете регламентират възможността за дистанционно обучение по избор на ученика, след заповед на директора на училището, но за не повече от 30 учебни дни по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ.

Предвижда се възможност за дистанционно обучение и при непреустановен процес на обучение в училище за повече от 30 дни, когато е поставен под риск живота и здравето на ученика или на негови близки, с които той живее на един адрес.

Обучението от разстояние в електронна среда включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване, предвиждат приетите разпоредби. Обучението от разстояние в електронна среда се извършва от учителите в рамките на уговорената продължителност на работното им време, като изпълнението на нормата преподавателска работа се урежда в държавния образователен стандарт за нормирането и заплащането на труда, гласят приетите текстове.

 

Парламентът прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

Последвайте канала на

Novini.bg
31348 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
тия

2020.09.10 | 12:04

11
тия прости герберасти съввсем изкукаха. да грабваме по една тояга и бой докато ги изтрепем. пълни некадърници.

2020.09.09 | 14:28

4
ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ТЕЧЕ ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА РЕПРЕСИВНА КАМПАНИЯ ОТ СТРАНА НА МОН ,КОЯТА ПУСНАЛА СВОИТЕ КУЧЕТА ПО УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНЕ КОИТО ИМАТ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЗАДАЧА ,- ДА ВЪРВЯТ ОТ КЪЩА НА КЪЩА КЪДЕТО ДА УБЕЖДАВАТ И СЕ МОЛЯТ РОДИТЕЛИТЕ НА УЧЕНИЦИ СТУДЕНТИ И ДЕЦА НА ПРЕД,УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ ДА НАСТОЯВАТ ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ.тАЗИ КАМПАНИЯ ОСОБЕНО СЕ ЧУВСТВА В ПЛОВДИВСКО ОТКЪДЕТО СА И ИЗТОЧНИЦИТЕ НА СИГНАЛИТЕ .пОЗОР И ПАК ПОЗОР ДА ОПРОСТАЧАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД .
Една Майка

2020.09.10 | 11:19

10
ПУСКАЙТЕ ГИ СМЕЛО ДА "ПРИСЪСТВАТ", ДА ВЪДЯТ БАЦИЛИТЕ ИЗ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ И СИ ГЛЕДАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕТО! ВИЕ КАТО СТЕ ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ КАКВА ВИ Е ПОЛЗАТА- ЯВНО Е ,ЧЕ СЪЩО САМО СТЕ ПРИСЪСТВАЛИ! ГРАМОТНИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА СЕ СПРАВЯТ ВЪВ ВСЯКА СИТУАЦИЯ! ТАКИВА КАТО ТЕЗИ,ДЕТО ИМ Е ВИНОВНА И ДЛЪЖНА ВИНАГИ И САМО ДЪРЖАВАТА... ВСЕ ТАЯ ОТ МНЕНИЕТО И ПОВЕДЕНИЕТО ИМ... ЖАЛКОТО Е ,ЧЕ СА МНОЗИНСТВО!
e

2020.09.09 | 14:26

1
Някой пак е спал на течение. Тия хора дето предлагат такива глупости дали имат деца??? Малоумници . Малко остана

2020.09.10 | 09:54

9
Имат деца, които никога не са гледали, като ония Ананиев, дето вика бабите да си гледат внуците, а той вместо да гледа неговите обикаля да философства за министерска заплата!

2020.09.09 | 20:57

6
Който не е работил като мен 28г. в градина ще пише глупост. Как ще работя дистанционно с 3-4г.деца?

2020.09.10 | 09:52

8
Как, никак разбира се, колкото да се каже, че ще се прави и майките домакини да се бият в гърдите колко умни са децата им след дистанционното обучение :)
Lissa

2020.09.10 | 02:20

7
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com

2020.09.09 | 14:33

5
Дамянова налага собсвените си недомислици на цялото общество със упоритостта на фанатизиран сектант.

2020.09.09 | 14:28

3
ПРОСТОТИЯ, НО ПОНЕ Е ЗА КРАТКО. СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОТМЕНИ ТОВА И ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА.

2020.09.09 | 14:27

2
простотията предизвиква съжаление

Добави коментар

Водещи новини