Диян Стаматов: От първи до пети клас терминът "дистанция" не съществува

Новата учебна година ще започне с обучение на място в класните стаи. Преди време обаче от образователното министерство обясниха за няколко варианта за началото на учебната година. Но защо се оказва толкова трудно да се превключи от една форма на друга?

"1700 ученици няма как да са дистанцирани един от друг. При възрастовата група от 1 до 5 клас терминът "дистанция" не съществува. Това е специфичното за тази група. Определено ще бъде най-трудната до този момент учебна година, заради неизвестността и притесненията на всички - ученици, учители, родители. Неизвестност както по отношение на това, че биха имали всички участници, така и по отношението какво точно да се прави", каза директорът на столичното 119-о училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред Bulgaria on air

Шеговито той подчерта, че най-непритеснени са учениците в тази ситуация.

"Защото те поглеждат съвсем по детски на това, което се случва около нас. За тях игрите продължават както преди коронавируса, което е хубавият и нормален свят. Няма яснота кой ще тества и по колко пъти, и какво последователност от хора ще се тестват. Ясно е, че във всеки един клас ще има подобни ситуации. Колкото и да ни се иска да превключваме от редовна към дистанционна форма, този процес на превключване ще бъде много труден", категоричен е директорът.

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за преминаване към онлайн обучение

Според него най-лесно ще бъде за учениците от 1 до 4 клас. 

"При тях има един или двама учители, там преминаване от дневна в дистанционна форма лесно може да се синхронизира и да достигне до всички едновременно. Докато при учениците от 5-ти до 12-ти клас преподаватели са много, но и самите ученици са много по-трудни в организационен смисъл. Със сигурност някои от часовете ще бъдат дистанционни. На този етап ясен регламент как ще се действа - няма. Очаква се от всички директори сами да подготвят програма или план, който все още няма яснота", коментира Стаматов.

Той изтъкна, че за първи път може да се каже, че директорската гилдия не желае свобода по отношение на прилагането на каквито и да е свободни механизми за започване на учебната година. 

"Ситуацията сега е коренно различна, защото здравето няма как да си кореспондира със свободни съчинения. Трябва да има яснота, когато класът има един или повече ученици - как да се действа. Има голяма група родители, които много се притесняват, това е групата на рисковите ученици, които са с различни хронични заболявания. Те пишат най-активно в социалните мрежи", допълни Диян Стаматов.

Коментари

 1. 2020.08.05 | 01:55
  Много обичате светлините на камерите, г- н Стаматов, но сега кажете как ще опазите децата и учителите във Вашето училище, а и семействата на тези нещастници. Всички обичат да плюят дистанционното обучение, но май повече ни помогна, отколкото да ни навреди.
  1. 2020.08.11 | 13:20
   Как дете до 12г. възраст ще остане само в къщи (Закона за закрила на детето го забранява), за да учи самостоятелно дистанционно. Моето дете ще е първи клас и никога не е ползвало компютър, не знам има ли нормален, здравомислещ човек, който предпочита дистанционно обучение за най-малките, освен родители и учители, нежелаещи да работят и търсещи оправдание за стоене в къщи.
 2. 2020.08.05 | 13:35
  По добре дистенционно поне страх няма а сега всичките ще са болни
 3. 2020.08.04 | 21:39
  Дистанционното обучение е най-тъпата идея за образование.....до 7 клас е тотално неприложимо.......знам го от личен опит.
  1. 2020.08.05 | 13:16
   И не само до 7клас.Трагедия е предаването на нов материал(не е преподаване),
 4. 2020.08.04 | 18:13
  Аз от 6 клас (преди да започне коронавируса) не знаех кво е дистанция, аз дори бе съм чувал за тази дума.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Образование

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет