Трима ученици пълни отличници по БЕЛ и математика на изпита след 7-ми клас, 20 са с нула точки

  • 01 юли 2020 12:04

  • 1988
  • 4
©

Ще се опитаме да разчетем какво показаха резултатите от Националното външно оценяване (НВО) за седмокласниците.

Това каза на брифинг в Министерството на образованието и науката Евгения Костадинова, Директор дирекция Съдържание на предучилищното и училищното образование, която представи обобщените резултати от Националното външно оценяване за учениците в VII клас. Припомняме, НВО беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус. Кандидатстването след 7 клас е от 3 до 7 юли.

"Това е втората година, в която НВО се провежда в този формат и учениците са обучавани по новия Закон за образованието. Вече резултатите от последните две години са съпоставими, защото са проведени по един и същ формат. Максималният брой точки и на двата теста е 100. Средните точки по Български език и литература (БЕЛ) тази година са 51,06, а миналата са били 53,06. По математика средните точки са 36,33, докато миналата година са били 33,62 . По-ниските резултати по БЕЛ тази година се дължат на отворените въпроси. Това са въпросите, където учениците трябва да напишат нещо. Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година е по-висока за сметка на тези с отворен", разкри още тя.

Ето къде родителите могат да проверят НВО по БЕЛ и математика

"Няма значими различия между училищата, които са били водещи в предходните години и тази. Само 8 ученици са с максимален брой точки по БЕЛ. По математика 349 ученици са пълни отличници. Трима ученици имат пълен брой точки и по БЕЛ, и по математика. 20 броя ученици са с нула точки по двата предмета", добави Костадинова.

"Резултатите по БЕЛ на въпросите с избираем отговор показват, че въпрос номер 4 е затруднил най-много седмокласниците, а най-добре те са се представили на въпрос номер 5. И двата въпроса са свързани с извличане и обработване на текст, но са зададени по различен начин. Когато въпросът е зададен пряко, учениците се справят добре. Когато въпросът обаче е зададен косвено, учениците се затрудняват. Седмокласниците тази година са се затруднили при разпознаването на частите на речта и частите на изречението. За съжаление резултатите показват, че учениците четат малко. Това показват резултатите и при зрелостниците, а и навсякъде по света", заяви Егения Костадинова.

Темата коментира и образователният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. "Децата работиха няколко месеца в онлайн среда. Резултатите от НВО са на база на много повече години обучение. Като цяло, резултатите са сходни с предишните години.

Красимир Вълчев обяви важни промени, свързани с матурите, НВО и учебните програми

Резултатите по математика са тревожни, въпреки че има повишаване спрямо миналата година. Това е причината да наблегнем и приоритет на министерството ще бъде обучението по математика. Вече сме заложили промените, за да може учениците да разбират и учат повече математика. Започваме по-задълбочен анализ и на онлайн обучението. Той трябва да бъде готов през следващите няколко месеца. За да бъдат учениците пригодни за пазара на труда, те трябва да имат ключови компетентности, не само по математика. Тук включвам останалите природните науки, обществените науки, както и езиците. Трябва да има повече тестове, които да мерят интегрално знанията на учениците. Това се опитват да правят образователните системи в цял свят. За учениците е важно да четат много и да разиват мисленето си, а не само да заучават и наизустяват", категоричен бе Вълчев.

Филип Епитропов
1988 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.07.01 | 19:40

4
Ми тя системата ви е такава, бе аланкоолу! Поучете се малко, вижте как правят другаде и направете най-накрая нещо. Ама то какво да направите, като това ви е целта. Да създавате тъпи и безпомщни създания, които само да ви робуват...
Дафи

2020.07.01 | 13:17

1
Само трима пълни отличници?!? Във Финландия няма изоставащи ученици...
ясновидец

2020.07.01 | 13:47

3
в България има над 20 000 които не знаят да говорят български език, завършват с 4 и взимат книжка за кола; книжката да се дава само след средно образование,това трябва да се промени
ясновидец

2020.07.01 | 13:45

2
след като съкратихте материала, премахнахте автори и произведенията им много ясно че ще има отличници,не признавам тазгодишните матури нито завършването на втория срок,това не е учене

Добави коментар

Водещи новини