Експерт: Децата ще трябва да са възможно най-дълго на открито

  • 20 май 2020 16:34

  • 1316
  • 0
Експерт: Децата ще трябва да са възможно най-дълго на открито
© Pixabay

В София детските градини отварят във вторник. Това каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия Ваня Георгиева, която е главен експерт в МОН.

„Дали сме много ясни указания на директорите за стриктно спазване на всички условия за гарантиране здравето и сигурността на децата и персонала“, подчерта тя.

Абитуриентите ще получат дипломите си навреме

Сред другите препоръки са: „Когато се съберат повече от 20 деца, могат да се обособят подгрупи. Препоръката към педагогическите специалисти е да обособяват работата в отделни кътове, за да не са заедно всички деца. Изричната ни препоръка е децата да са възможно най-дълго на открито. Времето го позволява. Това ще е добре за каляването на децата. Дори храненето може да се извършва отвън“, посочи Георгиева.

„Отварянето на детските градини ще става при строго спазване на хигиенните правила“, увери експертът от МОН.

„Отпада изискването за медицинска бележка, удостоверяваща здравето на детето. Целта е да се намалят рисковете от струпване на деца и родители пред лекарските кабинети. Декларациите ще се подписват еднократно. Важно е родителите да имат отговорността да пускат децата си здрави. Родителите ще трябва да измерват температурата на децата си сутрин преди да посетят детската градина“, каза Ваня Георгиева.

„След 22 май ще отворят детските градини, които са открити по Закона за предучилищното образование. Те ще отворят, когато е извършена пълна дезинфекция и когато са осигурени необходимите предпазни мерки“, стана ясно още от думите ѝ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини