Строят общежитие в двора на болница

  • 09 април 2012 11:13

  • 1795
  • 0
Строят общежитие в двора на болница
©

Медицинският университет във Варна ще търси възможности да изгради студентски кампус в двора на МБАЛ „Св. Марина”, съобщи във варненския ефир на Дарик новият ректор на висшето училище проф. д-р Красимир Иванов.

Ако това не стане със собствени средства, ще се търси инвеститор. „Има голям интерес младежи от страните от целия черноморски регион да учат медицина във Варна. Те са мотивирани по отношение на качеството на образование, но не и от базата, в която трябва да живеят”, обясни професорът.

Според него чуждестранните студенти биха донесли свежи приходи за университета, но те трябва да бъдат привличани с битови условия на нивото на очакванията им. В момента общежитията на Медицинския университет са в трагично състояние и се нуждаят от основен ремонт.

Проф. Иванов разкри, че проблемът със здравните специалисти у нас не е само регионален. Според данните на еврокомисаря по въпросите на здравеопазването, в следващите години в Европа ще има дефицит от над 1 милион лекари. На медиците трябва да се осигурява специализация, мотивиращо заплащане и морална подкрепа, смята ректорът.

„Кампаниите срещу лекарите, темите за лекарските грешки, за престъпниците в бяло, за парите под масата, са много демотивиращи. На плещите на лекарите паднаха много отговорности, а те не винаги могат да контролират всички процеси, въпреки че полагат всички усилия”, коментира професорът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини