Просветният министър не изключва да има учебни часове през събота и неделя

  • 16 март 2020 15:06

  • 4220
  • 2
© Novini.bg

Над 90% от училищата са въвели електронна форма на обучение, като се надяваме тези проценти да се разширят, тъй като имаме уверението, че някои от училищата и днес създават организация. Може двама учители да работят с един клас, може и още един да се присъедини. Мога да кажа, че това, което се случва последните дни, е наистина впечатляващо и забележително. Това обяви на пресконференция в сградата на Министерския съвет образователният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по повод протичането на учебните часове в дигитална среда заради обявеното извънредно положение срещу коронавируса, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

,,Всяко училище само е избрало формите си, като основно говорим за синхронна и асинхронна форма на обучение. Препоръчахме да се започне с асинхронно, тоест по различно време и не във виртуална класна стая, каквото е синхронното обучение. Тъй като синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Предполага да имаме увереност от страна на всички ученици и от техните родители, че в една група, че имат достатъчно електронни устройства'', посочи министър Вълчев.

Просвета е партньор на МОН в създаването на видеоуроците с учители

Той подчерта, че близо 2000 учители не разполагат с техническа възможност да преподават в електронен вариант, тъй като не разполагат с въпросната техника. Той допълни, че за целта МОН ще отпусне между 1 и 2 милиона лева за закупуване на техническо оборудване, което да бъде ползвано от учителите.

,,Там, където има проблем с електронните платформи, още днес изпращаме указания за работа с тях. Става дума за пакет на Майкрософт, за който няма да плащаме допълнително, тъй като той е включен в пакета'', разясни той.

По отношение на достъпа до интернет просветният министър посочи, че до няколко дни този въпрос ще бъде разрешен в обособените квартали и села в концентрация на деца от ромски произход.

Обмислят образователна телевизия у нас заради коронавируса

,,До 29 март ще имаме 22 неучебни дни, което надхвърля границите на разумното. Ваканцията на учениците може да е до 29-и март, до 5-и април или до Великден. Ако тя е до 13-и април, пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска. А част от часовете по самоподготвка и упражненията могат да бъдат приравнени. По-труден е въпросът с новите знания. Имаме над пет варианта и за нито един нямаме сигурност, че е достатъчно вероятен или по-вероятен от останалите. Ако сегашната ситуация продължи и след 21-ви април, тогава ще говорим за други видове преструктуриране, но със сигурност няма да има нулева учебна година, тъй като 60 процента от учебната година е минала. От гледна точка на оставащия материал са необходими около 30 дни. Ще търсим как този пропуснат материал да бъде компенсиран, като сред вариантите е да има учебен процес в събота и неделя или през юни. Проблемът е там, че не знаем докога ще продължи настоящата ситуация'', каза още той.

Какво ще се случи с образователната система в извънреден режим на страната?

Относно предварителните изпити в университетите министър Вълчев бе категоричен, че тези изпити няма да се проведат, като уточни, че в това няма нищо драматично.

,,За матурите и националното външно оценяване имаме осем сценария, може и повече да ги направим при по-голямо въображение. Най-лошите включват положението да продължи до датите на матурите. Иначе да, може да се съкрати материалът, който обхващат изпитите. Ние заявихме, че изпитите трябва да се променят в много по-голяма степен към критично мислене, а не да е само наизустяване'', заяви министър Вълчев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РАДЕВ , КОРНЕЛА , МАНОЛОВА И 5 МЕД СЕСТРИ ...ИСКАТ

2020.03.16 | 16:02

2
РАЗКОЛ ...!

2020.03.16 | 15:49

1
Най-разумния министър. Браво на Вълчев!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини