Красимир Вълчев: Сексуално образование трябва да има

  • 14 февруари 2020 18:18

  • 880
  • 6
Красимир Вълчев: Сексуално образование трябва да има
© Булфото (архив)

Сексуалното образование в училище трябва да бъде съобразено с възрастта на децата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос относно допускането на неправителствени организации да провеждат часове по сексуално образование.

,,Сексуално образование в училище трябва да има, и има, но не като самостоятелен предмет. То е част от здравното образование, от обучението по биология'', каза министърът.

Той подчерта, че ранно сексуално образование в българското училище няма. По думите му по-скоро дискусията може да бъде дали то не е прекалено късно, предвид информационната среда, в която живеят нашите деца.

Започва образователна кампания за сексуално здраве за ученици над 14 години в Ловеч

Министърът обяви, че иска да се разшири образователната среда на децата, така че в училищата да има повече външни специалисти /писатели, общественици/, което да спомогне за развитието на способностите и уменията на децата.

,,Образователната система не може да бъде затворена'', посочи образователният министър. Според него е добре да има външни специалисти, но това трябва да става с гаранции, че няма да се злоупотреби с възрастта на децата, със статута им на ученици.

За случая в Перник министърът каза, че разрешението е дадено от началника на Регионалното управление по образованието в Перник.

,,Това, което имам като информация, е, че всички родители са дали своето информирано съгласие, посочи Вълчев. Вчера имаме декларация, с която родители настояват това обучение да продължи'', допълни той.

Той подчерта, че обучението по сексуално образование в случая в Перник не е станало без знанието на родителите.

Принудиха четвъртокласници да рисуват полови органи и да се целуват

,,Първоначалната информация, която беше изнесена, беше от едно семейство. Тя не е потвърдена от нито един друг родител'', подчерта министърът. Според него не може да се подхожда с презумпция за виновност към всички юридически лица с нестопанска цел само заради това, че работят с деца, само защото не са подкрепили Истанбулската конвенция.

Министърът посочи, че през миналата година е изпратил писмо до регионалните управления по образованието, в което е конкретизирал задълженията им в подобни случаи и ясно е казал, че не трябва да допускат беседи, срещи и обучения с деца на всякакви външни лица, които подтикват децата да определят половата си идентичност.

,,Не трябва да допускат обучения, които съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и налагат други, проповядват дискриминация, насилие, неуважение. Гарантът за това трябва да бъдат учителите, директорите, регионалното управление и министерството, което също трябва да бъде уведомено и да разрешава всеки един конкретен случай'', каза още министърът

Последвайте канала на

Novini.bg
880 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гост

2020.02.14 | 23:45

6

Що мълчи за НПО - подкуп ли или нареждане от-горе

петко

2020.02.14 | 20:18

5

Да те е,а в педеругата

ii

2020.02.14 | 19:24

2

бабите и дядовците ни са биле неграмотни,но са имали по 5,6 деца.Сега ще се ограмотяваме но,деца нямаме ,а малкото ще ги правим джендъри

2020.02.14 | 20:15

4

Баба ти и дядо ти докараха комунизма. Нещо добро да си видял? Иначе всички недоволни бягат на запад в джендърско. Няма някой да е отишъл в Русия.

2020.02.14 | 20:01

3

Сексуално образование трябва да има за министъра.. един страпон и да му излезне чак през устата

2020.02.14 | 18:35

1

Евала трябва,за дасе уграмотяват децата кое да прават и кое не.Трябва да знаят всичко.

Добави коментар

Водещи новини