Мария Габриел: Образованието е кауза, създаваме "Зелен Еразъм"

  • 29 ноември 2019 11:00

  • 473
  • 4
© Novini.bg

Образованието е кауза само по себе си, но то е обединяваща кауза. Ние говорим в един глас с държавата-членка, с парламента и с всички вас.  За нас европейците зад всяка дума стоят ценностите. Имаме нужда от компас и именно ценностите и човешкото достойнство са точно такъв в това забързано и конфликтно време. Това заяви еврокомисарят Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която откри конференция "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС", предаде репортер на novini.bg.

По думите ѝ три са новите предизвикателства - цифровизацията, климатичните промени и демографската криза.

Мария Габриел ще открие конференция "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС"

Тя даде конкретни примери, за да покаже какво точно се прави в ресора. "Трябва да се откроява българския принос в тях. Ценности ни обединяват, образованието не се отнася само до това, което по-късно ще ни трябва в живота, а и за откриването на себе си. Не се справяме сами, а като общество им давам отговори. Трябва да съчетаем образователните ни системи, за да ги познават учениците и учителите и да познават многообразието на Европа. Много важно е да стимулираме многоезичието. Зад езиковото многообразие се крие култура. Само 3% от младите са участвали в програмата "Еразъм" Трябва да има повече възможност за мобилност. Трябва да се запази уникалността на всяка държава - членка, на всеки регион. Практически това ще ставане чрез създаването на европейски университети - академичната общност, бизнеса и младите трябва да кажат от какво се нуждаем. Различните степени трябва да бъдат придобивани на различни места. Европейските университети не са такива само в географски смисъл, но те трябва да ни дадат възможност да направим по-добър избор от инструментите, с които разполагаме за да получим образование", каза Габриел. 

Габриел разкрива кои са инвестициите в бъдещето

"До 2021 година искаме да създадем електронна европейска студентска карта, която да облекчи мобилността и да подпомогне обмена на документация. Трябва ни силен бюджет за програма "Еразъм" и силен бюджет за"Хоризонт Европа". Повече от всякога трябва да си кажем, че е хубаво да имаш здрав кораб и здрав компас, но без здрави моряци няма къде да отидеш. Трябва младите хора да получат умения. Планът за цифрово образование е изцяло моя отговорност. Имаме нужда да вървим толкова бързо, колкото го правят и новите технологии. Европа трябва да бъде и по-бърза в своите ангажименти", каза още тя.

"В големите градове свързаността е на добро ниво. България е пионер в това отношение. Свързаността трябва да бъде на ниво и в по-малките градове и ще работим за това", категорична е Габриел.

"Платени стажове за всеки европейски и български студент. Преди месец броят на участниците в Цифрова възможност достигна над 7000 участници. Искам да има повече жени в новите технологии. Само 17% са жените в новите информационни и комуникационни технологии. Това не е даденост, а е нещо за което всички допринасяме", обясни още еврокомисарят.

Конференция на тема "Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС" ще се проведе утре в София

По думите ѝ иска децата трябва да знаят, че интернет има и тъмна страна. "Децата трудно говорят за това какво им се случва в онлайн пространството. След подобна дискусия, един млад човек ми изпрати съобщение в социалните мрежи, че на децата им се предлага да гледат измъчване на човешко същество и по-голямата част от съучениците му го приемат за нормално. В днешно време трябва да се обърне внимание на таланта и на знанието, а не на това колко лайка имаш", каза още тя.

"Имам намерението да създам програма "Зелен Еразъм".Давайте идеи, млади хора", призова още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Допълниха задачите на Мария Габриел за новата ЕК

Последвайте канала на

Калина Христова
473 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хаха

2019.11.29 | 12:36

4

Тая немога да я понасям. Подлога

2019.11.29 | 12:08

3

Образованието е кауза, кариеризма е работа.

2019.11.29 | 12:05

2

ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ПРАВЯТ РЕАЛЕН БИЗНЕС, НИЕ "ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ".

2019.11.29 | 12:04

1

зелен еразъм е една глупава приумица

Добави коментар

Водещи новини