Четирима първолаци в битка за място в елитните школа

  • 25 март 2012 06:46

  • 1072
  • 2
Четирима първолаци в битка за място в елитните школа
©

Четирима първолаци за едно място е рекордът за кандидатстване в елитните столични училища, показа проверка на ,,Монитор”. Официалното записване ще започне след 24 май, но родителите вече вият опашки за подаване на молби и документи за прием на рожбата си в първи клас. И въпреки че подаването на заявления започна преди около месец, свободни места в топучилищата вече няма.

,,Подадените заявления са тройно-четворно повече от местата за прием на първокласници, които предлагаме”. Това съобщи Надежда Николчева, директор на столичното 31 СУЧЕМ ,,Иван Вазов”. До момента в учебното заведение са подадени над 320 заявки за прием за първолаци, а реалните места са 96. До края на май се очаква в състезанието за чин в школото да се включат поне още толкова кандидат-първолаци.

,,От година насам малко намалихме план-приема заради въвеждането на целодневното обучение, преди приемахме 120 деца в първи клас”, каза Николчева.

Над 245 заявки пък е приел директорът на 119 СОУ ,,Академик Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. До момента желаещите да учат в школото надхвърлят двойно отпуснатите места за първолаци, които са 130. По 2 деца се борят за едно място и в 51 СОУ, в което подадените заявления са 170, а план приемът за първолаци включва 88 места. Това съобщи Асен Александров, директор на учебното заведение, както и съветник на образователния министър Сергей Игнатов.

,,Получава се голям проблем, защото ни се налага да връщаме родители.

Случва се някои от тях дори да влизат в остър спор с мен и да ме питат „защо моето дете не е прието, с какво е по-малко от останалите”, коментира Мариана Закова, директор на 137 СОУ ,,Ангел Кънчев”, в което също две деца се борят за един чин на първолак.

По-амбициозните майки не се спират да използват и добре познатата у нас система на ходатайствата, за да уредят децата си в желаното училище, но там, където има приети критерии, тя не работи, коментираха просветни експерти пред „Монитор”.

,,Някои училища връщаме стотици ученици, а други едвам попълват бройките си”, каза Закова. Тя обясни как по-слабите школа приемат по 100-150 ученици, а имат капацитет за 600, така държавата плаща ток, парно и разходи за празни етажи.

Заради големия наплив от желаещи към по-елитните школа приемът на първокласниците в училищата и през тази година ще става на базата на събрани точки. Така всеки ученик трупа рейтинг спрямо точките, които е събрал по критериите за подбор, разработени от школата.

Най-много бонуси дават критериите ,,учителско дете” и ,,близост до сградата”.

Хлапаците, които имат родител-преподавател и живеят в района на гимназията, покриват тези два показателя и печелят по 20 точки. Толкова точки получава и детето в случай, че има братче или сестриче, което вече учи в избраното училище. Това показват разработените критерии за прием в столичното 73-о СОУ ,,Владислав Граматик”. Колкото по-далече живее детето, толкова по-малко точки получава. С отдалечаването от школото точките намаляват постепенно на 15, 10 или 5. ,,Децата със специални образователни потребности ще се приемт с предимство в нашето училище”, заяви директорът на 119 СОУ Диян Стаматов.

Ръководството на 73-о СОУ дава по 10 точки бонус и за децата на бивши свои възпитаници. Колкото по-близо работи родителят на детето, толкова повече по-голям рейтинг трупа първолакът. Според близостта се дават по 10, 8, 6 и 4 точки.

Последвайте канала на

1072 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Boris

2012.03.25 | 14:04

1
НОВАТА СОЦИАЛНА МРЕЖА Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=88d89c9a WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: видео, новини, най-добрите оферти в интернет, игри и др., всичко в една страница! 9 април 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба! След като кликнете върху линка за регистрация вие ще получите и-мейл за потвърждение на и-мейл адреса си и след това друг и-мейл с потребителско име и парола за достъп до личната зона, където ще видите кой се е регистрирал , техния и-мейл и печалбата в реално време. Bажно : (Ако не получите и-мейл за потвърждение, моля, проверете също в папката за спам или нежелана поща. За да получите и-мейл за потвърждение, въведете в списъка на предпочитаните или не-спам подателите адреса: noreply@wazzub.com). Зона с ограничен достъп могат да бъдат достъпни от тази връзка: http://signup.wazzub.info/login.php или от своя линк. От тази връзка можете също така да поискате повторното изпращане на и-мейл за потвърждение или паролата. WAZZUB плаща на своите членове, на месечна база. Първият ден на заплащане ще бъде 15 май 2012. Малките плащания ще се извършват чрез класическия процеса на онлайн плащане, големи суми ще бъдат изплащани с чекове или банкови преводи. WAZZUB е международен проект, който е бил създаден от предприемачи и инвеститори. През септември 2011 г. те основават GIT Global Investments Inc. Git е регистриран съгласно законите на Орегон. Регистрационният номер е 802159-90 Правното седалището е на следния адрес: 391 NW 179 Ave, Beaverton, OR 97006 USA. Оперативното се намира на адрес: 7251 Lake Mead Blvd., Las Vegas, NV 89128 USA. УСПЕХ !!! Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=88d89c9a
Ужас!

2012.03.25 | 14:05

2
Да ти еба майката, стига спами бе ейййй!!!!

Добави коментар

Водещи новини