Вълчев: Професионалното образование е полезно, когато има възможност за практика

Професионалното образование е полезно, когато има възможност за практическо обучение. Това заяви днес в Плевен министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той откри модернизирана лаборатория за най-прецизен контрол на качеството на храни и напитки в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен и присъства на демонстрация от ученици.

Тази лаборатория дава възможност за по-добро практическо обучение на учениците, отбеляза министърът. Изключително важно е да имаме повече такива лаборатории, догодина трябва да увеличим средствата по националната програма за професионално образование, подчерта той и допълни, че министерството е предвидило това, като ще даде възможност в програмата да се включат и средни училища с професионално обучение.

Двойно повече участници се включват в седмицата на професионалните умения

В Плевен министърът, заедно със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и експерти от Министерство на образованието и науката, участват в първата от поредица среща по региони с началници и експерти от Регионалните управления на образованието от административните области Плевен, Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана.

За БТА министър Вълчев поясни, че сред проблемите, които ще разискват, е промяна на ролята на регионалните управления от традиционния контрол към методическата подкрепа, за работата по включване и задържане на децата в образователната система, за подобряване на връзката с родителите. Министър Вълчев подчерта, че ще предложат в училищата да бъдат организирани разговори за правата и задълженията на родителите и учителите. Национално проучване показа, че обществото очаква от училищата по-силна възпитателна функция, изтъкна министърът.

Красимир Вълчев: За 2020 г. 360 млн. лева са за увеличение на учителските заплати

Попитан от репортер на БТА за осигурените средства за образованието през следващата година, министър Вълчев отговори, че "парите никога не са достатъчни", но "никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование".

Основната част са за заплати, подчерта той - 360 милиона лева са за възнаграждения за учителите, 50 милиона - за възнаграждения на педагогическия персонал, а 40 милиона лева - за висшите училища. Това е така, защото имахме десетилетия наред изоставащи заплати в системата, поясни министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет