Техноцентър с лаборатории ще бъде изграден към Русенския университет

  • 12 ноември 2019 13:25

  • 216
  • 0
Техноцентър с лаборатории ще бъде изграден към Русенския университет
©

Техноцентър със седем големи многофункционални лаборатории ще бъде изграден към Русенския университет. Това съобщи ректорът на висшето училище чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Изграждането на учебно-изследователския център ще струва около 3 млн. лева, като от тях университетът вече е получил целева субсидия от 1 млн. лева. Ще бъде построена двуетажна сграда, а всяка от лабораториите в нея ще бъде с големина повече от 200 кв. метра. Във второ тяло към учебно-изследователския център ще се помещава и факултетът по обществено здраве и здравни грижи.

"Надяваме се в началото на идната година да обявим обществената поръчка и евентуално през април да започне строителството. Центърът трябва да е готов до края на следващата учебна година. С този нов център университетът ще изглежда превъзходно. Всички сгради ще са вписани в една много добра архитектурна композиция", каза Белоев.

По думите му лабораториите ще обединяват екипи от специалисти от различни факултети. Така университетът ще направи много голяма крачка в научно-изследователската работа, ще се даде шанс и за развитие на нови проекти.
Русенският университет "Ангел Кънчев" отбелязва днес 74 години от създаването си и 169 години от рождението на своя патрон. Началото на програмата бе поставено с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев. Открита бе и композиция "Цветно лого на Русенския университет".

Белоев обясни, че в качеството на обучение университетът е постигнал изключително много.
"Последната институционална акредитация е с оценка 9,44. С това доказваме, че университетът преподава и обучава студентите си на много високо ниво", каза Белоев.

По думите му материалната база също се развива непрекъснато. Създадени са много лаборатории с подкрепата на водещи световни и европейски фирми. Силно развита е международната дейност на университета.
Белоев припомни, че висшето училище има филиали във Видин, Разград и Силистра и с това покрива цяла Северна България.

"Определено можем да кажем, че изпитваме чувство на гордост. Радваме се, че Русенският университет заема силни позиции, които ще развиваме и утвърждаваме в бъдеще", каза още ректорът на висшето училище.

Последвайте канала на

Novini.bg
216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини