Красимир Вълчев: Ваканцията на учениците от 1 до 3 ноември сме я направили съзнателно

Есенната ваканция на учениците сме я направили съзнателно, факт е, че нямаме достатъчно работни и учебни дни, за да обезпечим учебния план.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, попитан за есенната ваканция на учениците, която е от 1 до 3 ноември, включително. За нея директори на училища са заявили, че "това не е ваканция, защото всички тези дни по Кодекса на труда са почивни". 1 ноември е Денят на будителите, а след това - 2 и 3 ноември, са почивни дни. На въпрос не е ли могло да има още 1 ден за почивка на учениците, министър Вълчев каза, че са били предложени няколко варианта за обсъждане на графика за учебното време и този се е оказал най-приемлив. Факт е, че имаме най-много почивни и неучебни дни, беше гласувана и промяна в Кодекса на труда, преди години, да се отпочиват празничните дни, когато са в събота и неделя. Учебната година у нас започва сравнително късно в сравнение с останалите европейски страни, има и държави, които започват като нас - на 15 септември, но в повечето страни се започва училище в края на август или в началото на септември, каза образователният министър.

Той добави, че имаме и почивни дни през май, когато са и държавните зрелостни изпити, а и повече са празничните дни. "И нямаме достатъчно дни да обезпечим учебната програма, като "сложим" и грипните ваканции, и другите извънредни дни, в които се почива, не можем да направим учебна година от 150 дни", коментира министър Вълчев.

За понеделника след местните избори, министър Вълчев каза, че по графика на учебното време този ден е определен като учебен. Възможност на директорите е, там където има изборни секции в училищата, денят да е учебен или неучебен, но присъствен. Това ще зависи за колко време ще може да се почистят и подредят класните стаи след изборите. Учебен ден означава, че ще има учебни часове, а образователен ден е този, свързан с различни образователни дейности - дейности по интереси, посещения на обекти с образователно и културно значение. Ако се създаде добра организация, един такъв ден може да бъде по-полезен за свързването на знания и умения, за надграждането на знания и за провокирането на интереса на учениците за учене, каза министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той отбеляза, че има училища с една-две изборни секции, и в тях може бързо да се почистят и подредят класните стаи, но има и училища с по 20 и повече секции и ако има учебен процес в тях, той ще е формален.
 

Коментари

 1. 2019.11.01 | 15:23

  До кога министрите ще демонстрират тотална неосведоменост?! Учениците ни наистина започват малко по-късно уч. година, но затова пък в другите държави има много повече малки ваканции!!! Според последното проучване сме на 5то място отзад напред по брой почивни дни на европейските ученици! Поне това министърът можеше да го провери, преди да дава изявления!

 2. 2019.10.31 | 16:23

  Каква ваканция е организирал министъра, като само петък е присъствен ден, а 2-ри и 3-ти са почивни дни. Ваканция от един ден - мноооооого голяма ваканция, как му се е откъснала от сърцето...:-D

  1. 2019.10.31 | 16:40

   A tryabva li de ima???? Mnogo preumoreni li sa?

 3. 2019.10.31 | 16:01

  А герберски боклук ти имаш ли чат от образование бе говедо с говедо .Не чувстваш ли че произвеждате само функционални неграмотни и невежи ,ученици ,учители професори магистрати министри и пр пр шайкаджии и бандити.Ти си за изритане от образованието .не знам как родителите те понасят и търпят

 4. 2019.10.31 | 16:00

  Този министър няма да спре да ме удивлява. А уж съм видял много в този живот. Пазете се братя от такива люде.

 5. 2019.10.31 | 15:55

  Мафиотската държава няма нужда от образовани граждани, тъпата Тиква трябва да е най-умен.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет