Обидни думи попаднаха в помагало по математика

  • 04 октомври 2019 08:08

  • 6040
  • 6
Обидни думи попаднаха в помагало по математика
© БТВ

Едно число ще наричаме „дебилно”, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите. Това е само едно от условията на задачите в помагало по математика.

Помагалото е за извънкласни дейности и се казва „Умник-математик”. Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия учебен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена.

"Едно четирицифрено число ще наричаме „побъркано”, ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. "Побъркано" и подобни епитети не се връзват с точната наука математика”, разказва майката пред камерите на БТВ.

"Тези думи насаждат у децата настройка и нагласа, защото използвайки тази дума към цифра, едно дете би я използвало спокойно и към свой съученик", смята Стоянова.

Класният ръководител Мина Илиев от 47 СУ „Христо Данов” смята, че помагалото не е подходящо за деца и заяви:

"Първо как ще обясните на детето какво значи дебил и от оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва думички и като "сакато". Има много деца, които са в това положение", смята Илиев.

Авторите на помагалото - Мария Томова и Надя Кръстева заявиха, че това е иновативен подход за обучение. Помагалото е на пазара от седем години, а авторът Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи. Сборникът не е одобрен от МОН.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6040 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
И ужас и отврат !!!

2019.10.05 | 06:44

6

"ИНТРЕРЕС", "ИНОВАЦИЯ"?!!!?? ОПОРОЧАВАНЕ НА МАТЕМАТИКАТА, АНТИПЕДАГОГИКА !!!

Това е седесарското образование

2019.10.04 | 11:21

5

И то е като химна на демокрацията - "Радке - пиратке, само да те гепна гащите ш'ти цепна".

2019.10.04 | 10:43

4

Създателките на сборника, със сигурност слушат само чалга и са фенки на Учиндоллския помияр.

b

2019.10.04 | 10:14

3

Накратко - авторът на учебниците желае да се изс*ре над тях, знаейки че той е на този пост вечно и нищо не може да му се случи. Ще попискат малко журналистчета, ама него това го кефи и си седи в удобното офисче в МОН и хапва боб с дюнер за да може да се напъне и се изд*иска в устичките на всички, които смятат още, че България има някакво бъдеще :)

от

2019.10.04 | 10:08

2

от герберастко правителство какво може да се очаква. пълно падение във всички посоки. като се има в предвид интелектуалното ниво на водача, може да си представим министрите му на какво ниво са.

ужас

2019.10.04 | 09:19

1

ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ ! ! ! !

Добави коментар

Водещи новини