Световната банка: Вдигнете студентските такси

  • 19 март 2012 15:25

  • 1035
  • 2
Световната банка: Вдигнете студентските такси
©

Експерти на Световната банка препоръчват България да вдигне студентските такси. Те могат да станат от 30 до 80 на сто от норматива за издръжка на един студент, който държавата плаща сега.

Експертите обаче уточняват, че не е необходимо да правим това на всяка цена. Те препоръчват и друг вариант - да сменим механизма за определяне на таксата и да не я обвързваме с единния разходен стандарт, по който плаща държавата.

Експертите предложиха доклад с препоръки за реформи в различни области на висшето образование. Една от тях е сливането на малките специализирани университети в голям многопрофилен технически вуз. Тяхното предложение е Техническият университет да се слее с Химико-технологичния, Минно-геоложкия и Лесо-техническия университети. Експертите дават пример с Унгария, която успяла да сведе 100 висши училища до 30.

Друга препоръка касае управлението на вузовете. Според хората на Световната банка на мястото на сегашните настоятелства на университетите трябва да има управителни съвети, в които две трети от хората ще се назначават отвън. Сред тях ще има и представители на президента и правителството.

Просветният министър Сергей Игнатов пък междувременно коментира, че държавата се отказва от идеята да вземе общежитията под своята шапка. "Направихме анализ и се оказа, че е много сложно", поясни министърът, който само преди десетина дни събра ректорите, за да им съобщи, че държавата им отнема общежитията. "Сега само ще им препоръчаме да усилят контрола. Ако студент нарушава реда, при повторно провинение може дори да бъде отстраняван за един семестър или гонен от общежитието", каза Игнатов.

Последвайте канала на

1035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.04.06 | 17:26

2
А тия от Световната банка като са толкова умни и знаят да приказват врели не кипели(явно защото са много разбирачи, нали са СВЕТОВНА БАКА) да дойдат да ми плащат семестрите, защото повече от студентите, за да се изучат се налага да работят, защото нито държавата, нито университетите им дреме дали повечето студенти имат пари, за да си плащат обучението.Не че българската младеж няма желание да учи, просто условията са много тежки в този бранш. И като за капак на всяко второ интервю за работа 1ви въпрос е "Студент ли си?" ("Ами да.."), "Еми не си ни нужен.".. Според вас кое е по-важно да имам ядене на масата и подслон на главата или да се изуча?! Това е истината: за университета е важно да си платиш таксата, а иначе ако не успееш да си вземеш изпита, защото си бил на бачкане по 14 ч. в някой скапан магазин, уважаемият преподавател ти се излюва в очите с думите "Ти за какво си дошъл тука, за да работиш или да учиш?!" без да го е грижа, че ти за да си платиш скапания семестър си си скъсал задника от работа и спестявания.. И нормално правителстото да не иска да поема ангазимента. И върха на простутията да слеят университетите.. Абе, вие Световните малоумници, мозаците явно ви не асимилират някой неща.. Или то всичко в името на парите.. Срамота!

2012.03.19 | 19:55

1
учене+работа=пари учене=пари+труд а отде идват парите за ученене унивирситете не го интересува циганина има пари щото краде=но не учи българина няма пари=но иска да учи е как да сме цивилизована държава?

Добави коментар

Водещи новини