Учениците в дуално обучение скачат на 4000

  • 24 септември 2019 06:15

  • 1590
  • 4
Учениците в дуално обучение скачат на 4000
© pixabay

Двойно увеличение на ученици в дуално обучение (учене чрез работа) до 2021-а е заложено в плана за действие за развитие на професионалното образование.

При 1800 гимназисти, обучаващите в дуални паралелки преди старта на тази учебна година, целта е след три години да стартират 4000. Това е и една от мерките за разширяване на професионалното образование от 2020-а до 2022 г., пише Монитор.

В план-приема след 7-и клас тази година бяха заложени 149,5 паралелки в дуално обучение, в които можеха да се запишат 3900 гимназисти. От тях се реализираха близо 90%. Това означава, че нови над 3000 деца ще стартират обучението си чрез работа в 11-и и 12-и клас.

1600 ученици от 32 професионални гимназии пък са обучавани по швейцарския проект за дуално обучение „Домино“. След приключването му тази година ученето чрез работа е финансирано с 24,5 млн. лв. по проект по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той обаче ще бъде насочен към подготовката на наставници, организиране на обучението.

В плана за действие е заложено до края на тази година да бъде разработена и утвърдена програма за обучение на наставници. В него се предвижда и увеличение на работодателите, които предлагат гимназистите да изкарат по 2 или 3 дни при тях седмично.

От 170 фирми, които в момента предлагат обучение през работа, след три години те трябва да станат 200. Създаване на база данни с предприятия, включени в дуалната система на обучение, също е предвидено до края на 2019-а. Проектът за нея беше качен за обществено обсъждане миналия месец. От него става ясно, че всички работодатели и фирми, които предлагат дуално обучение и отговарят на изискванията за осъществяването му, ще бъдат безплатно включени в онлайн информационна база данни. Така гимназистите ще могат да избират в коя фирма да работят през компютъра си.

Онлайн платформата ще включва информация за професията и специалността, по която ще се осъществява обучението чрез работа, както и на колко ученици и ментори работодателят ще може да осигури реална работна среда. През следващите 8 години предстои да се пенсионират около 40 хиляди български учители, става ясно още в доклада към плана.

В момента в образователната система има около 90 000 педагози. От тях обаче едва 8% са млади или току-що завършили. За да се привлекат повече учители през следващите две години са предвидени по 360 млн. лв. допълнително за заплати. Така ще бъде постигнат двоен ръст на възнагражденията спрямо 2017-а. За компенсиране на увеличението на минималната работна заплата пък са предвидени допълнителни средства в размер на 34,5 млн. лв. За периода 2020-2022 г. се предвижда да се запази и механизмът за предоставянето на допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Мая Йорданова
1590 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Минувач

2019.09.24 | 08:12

4

Дуалното е много добро.Но има други обучения за малките от първи клас. Започват да ги учат по някакви чужди системи и направо им разгонват фамилиите.Под предлиг за модернизиране на образованието се вкарватразни чужди системи,далеч от традициите и душевния бит на БГ обществото.Пробват се да американизира образованието,но не с тяхните най добри образци,а с някакви образователни системи за индианци,черни,латиноси и т.н.И с тези модерни нови системи си съсипваме децата.

2019.09.24 | 07:39

3

България приключи 89та г. до 2010-11 всичко се напяза,продаде и изкраде , 2-3 мил. българи напуснаха и нито те нито децата им искат и да чуят за България, вие ке джавкайте за герб или бсп докато циганите ви колят и еб.ът дъщерите , а вие се радвате, че сега можете свободно да идете да сте обслужващ персонал в европа и как имало всичко по магазините , ами купувайте да ви видим с мизерните заплатки какво ще си купите , мишки,

Уча се !

2019.09.24 | 07:14

1

Когато има пари, нещата се получават !

Защо нищо не се получаваше при БСП-БКПрестъпници ?!


Защото "не става само с ядене, трябва и акъл" , нали ?!

Само крадоха и единственото, което направиха за хората, беше паралелната държава, мутрите и сивата икономика !

Е'аха мамата на образователна, здравна и осигурителна система, прибираха всички пари от митници, рекета на полицаите и всички държавни институции отиваше при тях и те забогатяваха по престъпен начин, а и народа принудиха да участва в тази долнопробна схема за малоумници !

Получи се така, че кадърните работеха, а некадърните прибираха всичко !

Сега, глупаците в България се чудят, защо държавата все още е бедна !

Много просто, защото това не може да се изкорени с магическа пръчка, а трябва поколения да се сменят !

Важното е посоката да е правилна, а не пак БСП-БКПрестъпници, да вземат власта, щато рискуваме, всичко да започне от начало !

2019.09.24 | 07:32

2

бкп-геб-бсп-дпс това са абпивиатури мило мое мишленце, депутатите от тези партии мигрират от партия в партия , изборите са театър, България се управляна от комунисти , как ще ги наречеш е твоя работа, виждаш само това, което е на повърхноста , българския етнос е вече много деформиран и мозъкът им е разпличкан като твоя, новите поколения са пълен брак , кръгла нула, новите поколения това са циганите , това е , ти си един наивник ири просто си трол на , който плащат 40лв. да пише тъпотии в коментарите

Добави коментар

Водещи новини