Млад български учен: Имаме много талант

  • 13 септември 2019 17:59

  • 698
  • 0
Млад български учен: Имаме много талант
© БТВ

В сравнение с много западноевропейски държави имаме много талант. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ 18-годишният иноватор Звездин Бесарабов, спечелил миналата година награда на най-голямото състезание за гимназисти в света, свързано с наука и инженерство – International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) по повод стартиращия днес в София Европейски конкурс за млади учени EUCYS 2019.

Всичко започна с учителката ми по информатика Нели Георгиева в Природоматематическата гимназия. Започнах с проста игра, но усетих подкрепата на институциите, заяви Бесарабов.

Той коментира хакерската атака срещу Националната агенция за приходите, като отбеляза, че според него това е вид политическо действие. В действителност техническата инфраструктура в страната трябва да се подобрява много и да няма такива гафове в бъдеще, посочи младежът.

Звездин разкри, че е приет в престижен университет във Великобритания, като уточни, че планира след получаването на диплома за висше образование да се завърне в България.

Целта ни е да върнем достойно мястото на България в европейското научно-изследователско пространство, посочи зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Внедряването на иновации зависи от много неща, но най-вече от добра наука. Нашето правителство направи много да възстанови капацитета. Ние имаме прекрасни учени, въпросът е, че наука се прави с пари, с консумативи, с инфраструктура. Има необходимост и от разширяване на връзката изследователи - учители. Имаме нужда науката да бъде популяризирана в обществото, каза още Ангелиева.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини