БСП: Учителите ни са демотивирани, а възрастните са по-образовани от младите

Заявявахме многократно, че целта ни е ученикът да стане център на образователната система. Казвахме, че учителят е важен, обърнахме парадигмата в образованието и тази мантра господства и днес. И какво се случи? Ученикът наистина стана център на системата благодарение на нормативните промени. Непрекъснато се стараем да обхванем всички деца в системата, на ученика да му е интересно в училище, а вместо това констатираме, че децата ни усвояват все по-малко знания и умения, че имаме 40% функционална неграмотност, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите.

Това заяви на брифинг пред журналисти в парламента Ирена Анастасова от БСП, предаде репортер на Novini.bg

,,Дълги години се внушаваше, че училището няма възпитателни функции и това било идеологическа измислица на социализма. И сега се сетихме, че не е така и дори се разработи стратегия по въпроса. Твърдеше се, че ученическите униформи са социалистическа отживелица, а те са наследени от времето на монархията'', посочи тя.

,,И така ученикът стана до такава степен център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на всяко едно училище. Така тази цел беше изпълнена. А какво стана с декларацията, че учителят е важен за системата? Тя си остана просто една декларация, с хубави думи и фрази. И изведнъж стана ясно, че учителите са все по-възрастни, все по-уморени, все по-демотивирани и все по-обезверени не само от отношението към тях от страна на обществото, но и от институциите. Почти половината учители ще се пенсионират след 7-8 години, като това е оптимистичният вариант'', подчерта още Анастасова.

,,Последствията за качеството на образованието са ясни. Вдигат се заплатите, което е много закъсняло действие. Щедро се отпускат пари за квалификации, които отиват в някои доста съмнителни подготвителни организации. От година-две е модерно и непрекъснато се обещава свобода на преподававето и освобождаване от бумащината, а учителите се товарят все по-тежко с несвойствени задължения'', каза тя.

Коментари

 1. 2019.09.13 | 11:49

  Долу комунягите и селският им електорат!!!

  1. 2019.12.08 | 14:02

   Ти нали големият гражданин. Да си селянин не е обидно, но да си гражданин със селяндурски манталитет и със самочувствие без покритие е смешно.

 2. 2019.09.13 | 14:08

  Зависи от много не неща-възпитание, ген, ум и сие. Има една учителка пенсионер в Москва е завършила. Рядко умен и интелигентен човек и преди и сега, от дград, но по разпределение, на почти нейните години, не пенсионер, хем проста, хем нагла, хем крадливи, хем бедняци и дете той, била ми Сливен, завършила учителският и искате знание днес. Няма да има. Имало е при учителката им от първата. Мехлем на душата. Понякога я питам за нашите и ми казва, ако има жилище ще му го вземат и така не разбрах какво иска да ми каже, а някои си злобари изкарват свестни може би най-злите на планетата. Нямам отговор, но и ми е все тая, кой кво ще каже, 30 години?? За някои си бкп лицемери двуличници, всеки не може, но здраве да е, не можем времето да върнем назад. Простотията ме нерви адски о търпя, защото умните са без парични и за да не умреш от глад се подчиняваш. Това е байово картинката описана с няколко реда. И затова понякога и с дипломи во, стига с това висшо.. Не стават за тоалетна хартия. И много други качества би редно, а не една гола диплома, а и знае ли се как е и дали не е купена, слушалки и сие. А ако е зъл човек,

 3. 2019.09.13 | 12:46

  Партията зове:всички на барикадите да свалим ГЕРБ. Моя дядо се оплаква че не му става, какво да прави? Баба ми че се захаросало сладко то. Това са глобални проблеми който само"партията любима" ще реши!

  1. 2019.09.13 | 13:19

   За,прав си!!С решение на конгреса ще се набележат мерки за излизане на дядо ти от кризата,а за сладкото на баба ти виновни са Борисов,ЕС и НАТО, на които ще се търси отговорност- морална,политическа и наказателна след като Импекса БСП Оод вземе властта от диктаорския режим, довел до захаросването.И идва светлото бъдеще-на дядото стърчи, а бабата хем доволна,хем със сладко

 4. 2019.09.13 | 13:18

  Като ви наблюдавам партийката от много грамотни, предпочитам да ме третират като неграмотен.

 5. 2019.09.13 | 12:56

  СКАПЪНИ комунягИиии.

 6. 2019.09.13 | 11:18

  ВЪЗРАСТНИТЕ СА ПО-НЕГРАМОТНИ ОТ МЛАДИТЕ.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет