Търсят над 330 учители в област Благоевград

Над 330 педагогически специалисти се търсят в област Благоевград преди началото на учебната година, каза началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Ивайло Златанов. Допълнително са обявени 41 свободни места за непедагогически специалисти.

Свободните позиции са както за училищата, така и за детските градини в областта. По думите на Златанов обаче до началото на учебната година те ще бъдат заети с необходимите кадри.
В следващите десет години е възможно да има проблеми в системата по отношение на кадрите, но на този етап няма недостиг на педагогически специалисти по нито един предмет, посочи началникът на РУО. В повечето случаи след обявяване на работните места се явяват по минимум петима педагогически специалисти, така че директорите и комисиите, назначени за подбор на педагогическия персонал, могат да изберат най-подходящия. По-трудно се намират учители за малките и отдалечени населени места.

Като пример Златанов даде Основно училище "Светлина" в сатовчанското село Крибул, където се търси учител по английски език, но на половин щат, което не провокира интерес към педагози с такава квалификация. Освен в Крибул, учители на половин щат се търсят и в училища в Елешница, Разлог и Благоевград, където също все още няма голям интерес от страна на кандидатите. Обявените работни места са около 10% от общия брой на педагогическия персонал в областта, посочи Златанов и допълни, че практиката през годините показва, че до началото на учебната година се осигуряват необходимите учители по всички предмети.

Коментари

  1. 2019.09.11 | 14:02

    Ако блокират за няколко месеца Терминал-2 ужким за шпионското разследване,герберастете крадливи ще намерят повече от необходимото количество.Могат да им сложат прангите с ултиматум - или в ареста, или - да стават принудително даскали до пенсионирането си.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет