Общини източват програма на просветното министерство

  • 14 март 2012 20:45

  • 864
  • 0
Общини източват програма на просветното министерство
©

Одит на Сметната палата констатира липса на контрол и пасивност от страна на просветния министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко след проверка на Националната програма на министерството "Оптимизиране на училищната мрежа", по която се дават пари за закриване на училища, съобщава БНТ.

Възползвайки се от липсата на контрол обаче, кметове са източвали средства от програмата за други цели. Вместо да закриват маломерни школа, те са извършвали най-вече строителни дейности.

За програмата правителството е отделило 56 млн. лева. Засега на случаен принцип са проверени 9 общини, които ще връщат 370 хил. лева. От Сметната палата казват, че пари са източвали и останалите 44 общини от програмата, така че колко е общата сума не се знае. Вината за изтичането на средства, според одиторите е на просветното министерство, което не е конторолирало процеса. Дадени са 14 препоръки на министъра, които да се изпълнят до 6 месеца - да се контролира колко са децата в закритите училища и да се проверяват отчетите за изразходваните средства.

Управляващ орган по тази програма е просветното министерство, то отговаря за ефективното изпълнение на Националната програма "Оптимизация на училищната мрежа".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини