СДС възмутени от начина, по който е представен комунизмът в част от предложените учебници по история за 10 клас

  • 22 юни 2019 12:17

  • 1278
  • 13
СДС възмутени от начина, по който е представен комунизмът в част от предложените учебници по история за 10 клас
© СДС

Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас. Това се посочва в позиция на партията. 

"Подкрепяме българските учители, които са сигнализирали за премълчаването на важни факти за режима, подкрепяме разследващия журналист Христо Христов, който от години поддържа паметта за зверствата на комунизма жива, подкрепяме проф. Евелина Келбечева и всички учени и общественици, които се противопоставят на този опит за подмяна на историята ни", заявяват от СДС.

"Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него – репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата", допълва те.

Според тях истината за комунизма е важна именно заради младите хора, които не знаят и не помнят.

"Нещо повече – съвременните наследници на този режим – БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи", посочват от партията. "Тревожен е фактът, че вероятно успяват, защото на черните дати за поклон пред жертвите на комунизма, младите хора са малцина. Те не могат да си представят цялото измерение на режима, затова трябва да научат истината. Грозна, тежка, но част от националната ни история!", се казва още в позицията.

От СДС призовават министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 да не допусне подмяната и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за този период.

"Младите хора на България имат право да знаят истината, за да не допускат да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, поставиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развитието й десетилетия назад", допълват още от СДС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1278 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
ХА ХА ХА ХА

2019.06.22 | 19:11

13

Тия СДС - ГЛУПАЦИ НЕЩО ПАК ОГЛАДНЯХА .

до тоя отдолу

2019.06.22 | 19:08

12

Баси неграмотния селяндур -- защо не си ибеш майката СДС - лайно ????

2019.06.22 | 19:06

11

Младите хора също трябва да знаят как вие "демократите" от СДС съсипахте и ограбихте всичко създадено с труда на милиони български граждани !!!

Тошив

2019.06.22 | 15:17

8

ТАКА БЕШЕ НЯМАШЕ НИКАКВА БЕЗРОБОТИЦА НИКАКВА НЕСИГОРНОС ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН МОЛКА ПРЕСТЪПНОСТ ОВЕЛИЧАВАЩО СЕ НАСЕЛЕНИЕ ХОРАТА СИ СТРОЯХА КЪЩИ ВИЛИ В МАГАЗИНИТЕ ЗНАЕШ КОЕ КОЛКО СТРУВА, Медицината болници Всичко точно, СЕГА Е ЛУДА ЗАПАДНЯШКА ПРОСТОТИЯ. НО ТОВА ГИ УСТРОИВА САМО ВЛАСТ ИМАЩИТЕ И ПОВЕЧЕТО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. ТО МАЙ ПОВЕЧЕТО В БЪЛГАРИЯ СЕГА СА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. СПИЦЯЛИСТИТЕ КАДРИТЕ ОТ ИКОНОМИКА ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА. НАСЕЛЕНИЕ СЕГА В БЪЛГАРИЯ РЕЯЛНО Е ОКОЛО 5 МИЛИОНА. КОЛКОТО ЕДИН ГРАД ГОЛЯМ ГРАД В РУСИЯ, ТУРЦИЯ, РУМЪНИЯ, И Т. Н. СМЯНА НА СИСТЕМАТА И РЕФЕРЕНДУМИ. СПЕШНО

баси неграмотния селяндур

2019.06.22 | 16:04

10

Ей, червен боклук! Има факти, хората помнят и още страдат! Убийства, геноцид, репресии, лагери на смъртта и още и още.. Алооо!?
Той бил живял добре.. Нямало престъпност.. Ти прост ли си, какъв си? Ей такива сте всичките червени боклуци-алчни, егоисти, мързеливи.. за цял живот една дума като хората не си се научил да напишеш на български-собственият ти език. Аре марш оттука, е. Тъп мангал!

Бончева

2019.06.22 | 15:32

9

КАКВО СЕ ВЪЗМУЩАВАТ. АКО СЕГА Е РЕЖИМА НА БАЙ ТОШО БЕЛЕННЕ КАМЕНОЛОМНАТА ЩЕШЕ ДА ОТЕСНЕЕ. АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ЯХТИ, ПАРИ И Т. Н. СЕГА ПО ЗАТВОРИТЕ Е ПЪЛНО С КОКОШКАРИ ЗАРАДИ ПРИНУДА РЕЖИМ СДС, А ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ, ДАЛАВЕРАДЖЙИ ИЗЕДНИЦИ И НЯКОЙ ВЛАСТ ИМАЩИ НА СВОБОДА И СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИКАТ И В ЧУЖБИНА ИМОТИ И ПАРИ ИМАТ.

SSTANIMIR

2019.06.22 | 15:02

7

sds laina

СДС= РАН -ЪТ

2019.06.22 | 14:47

6

НА ГОСПОДАРИТЕ НИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и НАСЕЛЕНИЕ.

Само питам

2019.06.22 | 14:18

5

А за седесарския геноцид над народа , валутния борд и други срамни факти, кога ще пише в учебниците?

Нещо не е така

2019.06.22 | 14:01

4

Абе те тия от СДС не бяха ли боядидани в синьо комунисти ???

Горяни

2019.06.22 | 13:20

3

Комунягите са Кошмарът на България през 20ти век.....Срамно е ще има още Професорчета на държавна заплата които съчиняват такива Гуйна за българските Учебници

Добави коментар

Водещи новини