Езиковед: От седмокласниците се изискват неща, за които не са подготвени

  • 19 юни 2019 08:12

  • 3961
  • 3
©

Задача от националното външно оценяване по Български език и литература за седмокласници предизвика бурен спор. Става дума за 17-та задача, в която на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца обаче намират допълнителна грешка. Спорът идва от изписването на думата „лесно преносима” - една или две думи са, когато се отнася за бутилка.

"Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е коректно поставена и те са изпаднали в една нелека ситуация", коментира езиковедът от Софийския университет доц. Владислав Миланов в ефира на БТВ.

Според правописния речник думата „леснопреносим” се пише слято, уточни доц. Миланов.

По думите му обаче проблемът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е много сериозен и при редица думи има възможност да бъдат изписвани както слято, така и разделно. Това обаче седмокласниците нямало как да знаят.

„Те учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни”, коментира доц. Владислав Миланов.

Според него не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени. „Поздравявам всички онези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги поставяме в такава ситуация, защото това не е обект на тяхното обучение. Учебниците им никъде не поставят акцент върху правописа”, заяви още езиковедът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3961 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
поп Грую

2019.06.19 | 09:18

1

къв езиковед е тая свиня

аман от хора като теб

2019.06.20 | 08:29

3

че ти ако си фиданка, къв езиковед си?

Stamatis

2019.06.19 | 09:39

2

Само в България, матури и такива препитвания могат да станат новина! Драми за това, че няколко ученика били хванати да преписват, че някой продажен служител в МОН направил далавера с отговорите, че имало грешки в задачи и тестове. За какво говори всичко това ли? За липса на истинско образование, за липса на експерти, за шуробаджанащина, за продажност и какво ли още не!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини