Специалисти за IT сектора ще се обучават в Тракийския университет

  • 04 юни 2019 13:20

  • 295
  • 1
Специалисти за IT сектора ще се обучават в Тракийския университет
© pixabay

Специалисти за IT сектора ще се обучават в Тракийския университет в Стара Загора. Това обяви ректорът на университета проф. Иван Въшин на работна среща по проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса.

Тя бе инициирана от кмета Живко Тодоров и в нея се включи министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. На форума присъства и областният управител Гергана Микова.

"Променят се условията, наша задача е да продължим връзката между образованието и бизнеса, и да направим така, че да задържаме младите хора в града, да направим живота им по-добър. Това е път, който заедно трябва да начертаем. Да привличаме сериозни инвеститори, които да разкриват производства с висока добавена стойност", каза кметът Живко Тодоров, предаде БТА.

Той припомни, че област Стара Загора е в тройката по средна работна заплата в страната, а община Стара Загора е сред първите 20.

Министър Вълчев даде висока оценка на създадената в Общината връзка между образованието и бизнеса за подготовка на кадри за местната икономика. Той обясни още, че през следващите 15 години ще има недостиг на много специалисти във всички сфери на производството.

"До 10-15 г. ще се промени и възрастовата структура на работещите. В момента се обръща сериозно внимание на професионално техническото образование, както и на въвеждането на дигиталните умения в училище", посочи министърът.

Образователният министър изтъкна, че Стара Загора е един от шестте града, които имат потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Елон Мъск

2019.06.05 | 10:35

1

Само тук не бях подготвяли специалисти за Силиконовата долина

Добави коментар

Водещи новини