Красимир Вълчев: Дипломата все по-малко ще ни казва, че един човек е по-подготвен от друг

  • 07 май 2019 10:10

  • 962
  • 4
© Novini.bg

Предизвикателствата пред студентите ни днес са свързани със значителните трансформации в резултат на навлизането на изкуствения интелект и информационните технологии. Все по-малка част от днешните студенти ще работят 40 години на една и съща позиция в една и съща професия. Голяма част от професиите ще се променят. Това каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 преди церемонията по откриването на срещата на борда на Европейския студентски съюз, предаде репортер на Novini.bg

Предизвикателството днес пред тях е да бъдат студенти през целия си живот, много повече трябва да учат следващите поколения през целия си живот, именно заради тази динамика. Предизвикателството е да инвестират в умения, а не само в знания. Следващите десетилетия много повече ще се изискват умения, отколкото дипломата за висше образование. Тя все по-малко ще ни казва, че един човек е подготвен повече от друг, все по-малко висшето образование ще има селективна функция. Висшите училища трябва да направят така, че да подготвят на повече умения и компетентност студентите, да доразвият придобитото от училищното образование. Това е променящата се задача на висшите училища, заяви Вълчев.

През следващата година мислим да подготвим няколко национални програми, за да подпомогнем полиитките на висшите училища в тези насоки. Те ще бъдат свързани с промяната в учебните програми - те трябва във все по-голяма степен да се вплитат една в друга, да бъдат интердисциплинарни и да са насочени към уменията, към насърчаване на иновациите, посочи образователният министър.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
962 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Не ме интересувА

2019.05.08 | 07:47

4

То в България, са сте се съсипа ми мили депотати да прокарвате изкуствен ЕнтЕлекТ!!! То и сега не ти върши работа дипломата ако нямаш връзки и вуичо владика.... А до колко човека без диплома и с диплома е компетентен, ще го уставим на Вас г-н Вълчев... А и като говорим за компетенции първо трябва да се изчистят доста политици от НС, че те на практика такъв интелект си вадят че човек се комплексира...

трийте, трийте

2019.05.07 | 12:00

3

Триенето на мнения, не можете да изтрие това, казаното за дипломите - поредната глупост, но с далечен прицел. Освен предателското пускане в 900 български училища на извратеняшката анкета на Goose Габриел за половото многообразие на 9-годишните деца - престъпление по същество.

климент

2019.05.07 | 10:49

2

Е щом и министърът казва, че не ти трябва диплома, отивам да копая картофи

Остап Бендер

2019.05.07 | 10:45

1

От Бойковите министри само трябва,може,разработваме и т.н. И накрая се появява някоя стратегия,която премиера тихомълком пуска в кошчето след поредните протести.Само Миглена Кунева за нула време изчисти програмите от всякакъв патриотизъм,народопсихология,традиционен български православен морал и русофилство,45 години градивна история и отиде на запад да си осребри предателството.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини