Таня Михайлова: Учителят трябва да притежава микс от компетентности - педагогика, психология и риторика

  • 05 април 2019 15:24

  • 1473
  • 6
Таня Михайлова: Учителят трябва да притежава микс от компетентности - педагогика, психология и риторика
© МОН

Учителят трябва да притежава един микс от компетентности, включващи педагогика, психология и риторика, за да се справи успешно с образователния процес в съвременното общество. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на Международната научна конференция "Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална", цитирана от пресцентъра на МОН.

Според нея именно учителят трябва да зададе начина и формата на педагогическата комуникация, защото българското училище е мястото, където се съзидава, а не се руши.

"Комуникацията трябва да е в центъра, защото тя е водеща", е посочила Михайлова.

И е добавила, че педагогическата комуникация не е затворена само в класната стая, тя не включва само учителя и ученика, а се разширява, защото средата се променя, тя включва родителите, обществото и постепенно от традиционна преминава в дигитална. Дигитализацията и развитието на информационните технологии доведоха до появата на нови форми на комуникация. Това все повече изисква учителите да са лидерите в класната стая, които управляват процесите не със стария авторитарен стил, а гъвкаво и мотивиращо, така че това да води до повишаване на мотивацията на учениците за активно участие в процеса на обучение, е заявила заместник-министър Михайлова.

Международната конференция "Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална" се организира под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. На форума ще бъдат изнесени научни презентации, сред които "Българските учители и електронните ресурси за образователни цели", "Обществените комуникации през призмата на образователните взаимодействия", "Теренната работа и педагогическата комуникация в академична среда", "Виртуални учебни експерименти в педагогическата комуникация".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1473 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
мария

2019.09.06 | 10:33

6

Съгласна съм с г-н или г-жа Х ! А И КАТО ГЛЕДАМ СНИМКАТА, СЕ СЕЩАМ ЗА МОЕТО ОТДАВНАШНО ПЕНСИОНИРАНЕ!

2019.04.05 | 23:05

5

рЕторика...
За образование ли говорехме?!

Virginia

2019.04.05 | 16:14

3

Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - напълно към по-добро! Разкажете какво правя

Започнах.......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

читател

2019.04.05 | 17:55

4

фишинг отвсякъде!!!

читател

2019.04.05 | 16:06

2

Е, притежаваме ги - и какво от това? Да търпим непрекъснати подигравки, лигавщини в класната стая, безумно количество ненужна документация, дерибейщината на директорите???
Те затова няма да има млади в образованието - повечето от тях напускат още преди да е свършил първият срок!
Напълно съм съгласен с "Х"!

Х

2019.04.05 | 15:59

1

Думи,.думи ,излишни думи..........Истината е съвсем друга.

Добави коментар

Водещи новини