България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища

  • 04 март 2019 12:46

  • 448
  • 3
България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища
© Булфото (архив)

Възможностите за електронно обучение по български език са били тема на конференция за развитието на българските неделни училища, в която участва министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, съобщава пресцентърът на министерството.

Форумът, организиран от Асоциация "Малага-България", е събрал представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.

Министър Вълчев посочил, че електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците. Ще има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по "Български език и литература" по общата европейска езикова рамка, заявил министърът.

Училищата, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сертифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група, получават допълнителни средства от българската държава. Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и география на България.

Във форума са участвали представители на ИТ фирми от България, които предоставят възможности за електронно обучение в чужбина, както и преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ПУ "Паисий Хилендарски".

Министър Вълчев отбелязал колко е важно чрез езика, традициите и културата да се съхрани обичта към България. По думите му това е особено полезно за родените в друга държава. Затова и МОН подпомага както обучението по роден език, история и география, така и часовете по родолюбие, свързани със съхраняване на националната идентичност.

Държавата е отпуснала 11 105 438 лева за 205 неделни училища. В Испания те са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо два милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година, пише още в съобщението.

Последвайте канала на

Novini.bg
448 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна то4ка

2019.03.04 | 13:19

2

А Кремъл кога ще отпусне някой долар за обучението на русначетата из ЕС и САЩ ? Кога?

лайняна точка, е

2019.03.04 | 13:51

3

ТРОЛА НА МОДЕРАТОРА.

ХУНТАТА ГРОБ

2019.03.04 | 12:55

1

НАЛАГА ВЪВ УЧИЛИЩАТА ЕДНОПОЛОВА ЛЮБОВ. СМЪРТ на АНТИ БЪЛГАРСКАТА СЕКТА.

Добави коментар

Водещи новини