МОН ще провери училище, затворено през 2009 г., за което продължават да се отпускат пари

  • 21 февруари 2019 10:22

  • 610
  • 1
МОН ще провери училище, затворено през 2009 г., за което продължават да се отпускат пари
© Novini.bg (архив)

Правим проверка на помощното училище в търговищкото село Давидово, за което имаме информация, че не се стопанисва добре. Това обяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 относно изнесена информация в публичното пространство, че за помощното училище в село Давидово, което е затворено още през 2009 г., продължават да се отпускат средства за поддръжка, а имуществената сграда на учебното заведение не се стопанисва.

,,За съжаление имаме голям брой училищни сгради, предимно общински, но и държавни, които са освободени в резултат на закриване и оптимизация на училищната мрежа. Тези сгради се поддържат от така наречените „приемащо училище“, което е по заповед. Директорът на това училище е отговорен за опазване на имуществото. Не малка част от сградите се поддържат и от регионалните управления по образованието'', обясни министър Вълчев.

,,Там, където е налице инвеститорски интерес, се започват действия за тяхната продажба, ако няма перспективи да се променят демографските тенденции и няма нужда от образователната инфраструктура'', отбеляза той.

,,В малките населени места ситуацията е предимно такава. Училищата, които са към Министерството на образованието и науката, включително и това, което стопанисва въпросното училище в село Давидово, получават една условна добавка за поддържане на тези училища. Това не са целеви средства. Това са допълнителни средства. Директорът не е задължен да ги разходва за тази цел, но е задължен да опази това имущество. Правим проверка към момента, може би до една седмица ще имаме информация за случая. Имаме първоначални данни, че имуществото не е било добре стопанисвано, но директорът не е нарушил бюджетните разпоредби'', допълни образователният министър.

Последвайте канала на

Владимир Василев
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Учител

2019.03.20 | 20:36

1

Идиоти

Добави коментар

Водещи новини